Hlavní obsah

V americkém městě zkoušeli lék na chudobu, lidem začali dávat peníze

Foto: AFP PHOTO, Profimedia.cz

Ulice kalifornského Stocktonu.

Reklama

Kalifornské město Stockton hlásí pozitivní výsledky z experimentu týkajícího se nepodmíněného příjmu, který činil 500 dolarů měsíčně. U účastníků studie stoupla zaměstnanost a zlepšilo se i duševní zdraví.

Článek

Město s přibližně tři sta tisíci obyvateli, které v roce 2012 zbankrotovalo a od té doby se zvedá ze dna, experiment s nepodmíněným příjmem odstartovalo před dvěma lety na popud tehdejšího starosty Michaela Tubbse. Z obyvatel města žijících ve čtvrtích s nižším platem, než je místní medián (přibližně 46 tisíc dolarů na rok na jednu domácnost), úřady náhodně vybraly 125 osob, které po dobu dvou let pobíraly 500 dolarů (více než 11 tisíc korun) měsíčně, uvádí server Vox. Na základě dat z první poloviny experimentu (únor 2019 až únor 2020) hlásí výzkumníci, že jde o účinný prostředek v boji s chudobou.

Největším přínosem zavedení nepodmíněného příjmu je podle studie mnohem větší šance na získání stálé práce. Ve skupině lidí, kteří dostávali nepodmíněný příjem, vzrostl podíl těch s plným pracovním úvazkem z 28 procent na 40 procent. U osob ze stejné sociální skupiny, ale bez nepodmíněného příjmu, přibylo za stejné období lidí s plným úvazkem jen pět procent.

Podle zveřejněné zprávy poskytly peníze příjemcům stabilitu, kterou potřebovali k tomu, aby si stanovili, co chtějí v životě dělat, a našli si stálou práci. Kromě toho experiment, který byl proveden jako randomizovaná kontrolovaná studie a prošel nezávislým hodnocením, potvrdil výsledky podobných projektů po celém světě. „Zjistili jsme, že lidé dokázali využít 500 dolarů způsoby, které jim umožnily zažádat o práci. Pokud pracujete na částečný úvazek a staráte se o dítě, moc času vám nezbývá,“ cituje deník The Los Angeles Times spoluautorku studie Staciu Westovou, socioložku z Univerzity v Tennessee. „Finanční nedostatek vytváří zároveň nedostatek času,“ dodává Westová.

Experimenty, které proběhly v Jižní Americe, Evropě, Asii i Africe, ukazují, že se zavedením nepodmíněných příjmů se zlepšuje duševní i zdravotní stav zúčastněných, pozitivní vliv mají projekty i na školní docházku. Roste také důvěra v instituce a klesá kriminalita. Zlepšuje se taktéž situace lidí v blízkém okolí těch, kteří pobírají nepodmíněný příjem. Výzkumníci zaznamenali několik příkladů, kdy účastníci programu z poskytnutých peněz pomohli svým blízkým se zajištěním základních potřeb.

Kalifornský experiment má ale i svá úskalí. Všichni účastníci dostávali peníze na pro tento účel vyčleněnou platební kartu, aby tak autoři studie mohli sledovat, jak lidé s financemi nakládají. Téměř čtyřicet procent účastníků experimentu si ale obdržené peníze buď vybralo ve formě hotovosti, nebo převedlo na svůj účet. Vědci se tak u poměrně velké skupiny lidí musí spoléhat na jejich slovo, k čemu finance použili.

Z pohybu financí, které zůstaly na platebních kartách, ale vědci zjistili, že příjemci utratili nejvíce peněz za jídlo (37 procent), domácí potřeby a oblečení (22 procent), veřejné služby (11 procent) a náklady na údržbu auta (10 procent). Na nákup alkoholu nebo tabáku pak zamířilo jen procento z obdržených 500 dolarů.

Podle autorů studie se tak nepotvrzuje častý argument odpůrců nepodmíněného příjmu, že lidé „peníze zadarmo“ utratí převážně za nepotřebné věci nebo návykové látky. Sami autoři ale varují, že na závěry je ještě brzy, stále totiž ještě nezpracovali data za druhý rok experimentu a navíc studie probíhala pouze na 125 lidech.

Před startem programu někteří účastníci uvedli, že si nemohou každý měsíc dovolit nákup dostatku potravin pro své domácnosti. Někteří se musí spoléhat na potravinové lístky, situaci navíc velkému množství lidí zkomplikovala pandemie covidu-19. Mnozí pro výzkum uváděli, že si na jídlo musí půjčovat od svých příbuzných nebo známých.

S finanční nejistotou způsobenou pandemií tak ve Spojených státech roste volání po podobných programech. V USA dokonce vznikla platforma Starostové pro nepodmíněný příjem (Mayers for a guaranteed income), která prosazuje, aby Spojené státy zavedly federální nepodmíněný příjem.

Právě i za experimentem v Stocktonu stojí dnes už bývalý místní starosta Michael Tubbs. „Jsem nadšený z výsledků tohoto výzkumu,“ řekl Tubbs serveru Business Insider. „Stále mi však láme srdce 300 000 lidí v místní komunitě, kteří tento příjem nedostávali a kteří se také museli vypořádat s pandemií covidu-19, do které vstoupili méně připravení,“ dodal Tubbs. Podle něj se ale Stockton může stát vzorem pro ostatní v USA. „Stockton je jako Amerika, rozmanitý, s lidmi, kteří mají smělé nápady“ cituje Vox Tubbse.

Reklama

Související témata:

Doporučované