Hlavní obsah

V Antarktidě se utrhl ledovec o velikosti New Yorku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V Antarktidě se poblíž britské vědecké základny odlomil obrovský ledovec. Vědci trhlinu monitorovali již řadu let, nyní napjatě očekávají, co se s ledovcem v blízké budoucnosti stane.

Článek

Kus ledu o rozloze 1270 kilometrů čtverečních je větší než New York a podle prohlášení společnosti British Antarctic Survey (BAS) se uvolnil v procesu zvaném telení ledovců. Vědci podle CNN nicméně odtržení obrovského kusu ledu očekávali po dobu téměř deseti let. Už tehdy se totiž na ledovém šelfu Brunt začaly tvořit první „obrovské trhliny“.

Nová trhlina, přezdívaná North Rift, se v listopadu začala přibližovat k další velké trhlině. V lednu se průměrně zvětšovala až o kilometr denně. Na videu, pořízeném z letadla v polovině února, je zřetelné, že se trhlina táhne tak daleko, jak jen dokáže lidské oko dohlédnout.

BAS patří mezi přední výzkumné organizace mapující Antarktidu, kde v současnosti provozuje pět stanic.

„Naše týmy v BAS se na telení tohoto ledovce připravovaly již řadu let,“ uvedla ve svém prohlášení ředitelka BAS Jane Francisová. Vědci podle ní denně dostávají aktualizovaná data díky automatizované síti vysoce přesných přístrojů GPS i satelitním snímkům.

„Všechna data posíláme zpět do Cambridge k analýze. Víme, co se tam děje i v období antarktické zimy, kdy na stanici není žádný personál a teplota za temných dnů klesá pod minus 50 stupňů Celsia,“ prohlásila Francisová.

Události vedoucí k hlavní trhlině se zintenzivnily v listopadu loňského roku, uvedl BAS ve svém prohlášení. „V lednu tato trhlina postupovala na severovýchod rychlostí až 1 kilometr denně,“ uvedl výzkumný ústav ve svém prohlášení podle webu The Independent.

Telení ledovců

Jde o přirozený proces, v jehož rámci se ledová vrstva deformuje a od ledovců či šelfových ledovců se odlamují menší, ale i obrovské kusy ledu, tzv. icebergy. Telení ledovců je často doprovázeno hlasitým praskáním nebo dunivým zvukem. Pád ledu do vody také zpravidla způsobuje velké a často nebezpečné vlny.

Britská výzkumná stanice Halley VI, z níž vědci denně monitorují stav obrovského plovoucího ledového šelfu, se podle webu DW nachází asi 20 kilometrů od místa, kde se ledovec odlomil.

BAS v roce 2016 preventivně přesunula výzkumnou stanici Halley dále do vnitrozemí. Od léta 2017 tam vědci navíc pracují pouze během antarktického léta. Evakuace by totiž byla během temné zimy mnohem obtížnější, píše CNN.

Ještě větší ledovec se odtrhl od ledového šelfu Larsen C v roce 2017 a na konci loňského roku mířil do otevřeného oceánu. Od roku 1956 vzniklo na ledovém šelfu Brunt šest výzkumných stanic Halley, které provádějí pozorování atmosférického a vesmírného počasí.

„Odtržení ledovce je přirozeným procesem a neexistuje žádná souvislost s událostmi telení na ledovém šelfu Larsen C. Rovněž neexistují důkazy o tom, že by v proměnách ledové krusty hrály významnou roli klimatické změny,“ uvádí BAS.

Vědci nyní ledovec pečlivě sledují, aby zjistili, co se bude dít dál. „V nadcházejících týdnech nebo měsících se ledovec může vzdálit, mohl by ovšem také narazit na mělčinu a zůstat poblíž ledového šelfu Brunt. Naše síť GPS přístrojů nám v případě změn v ledu kolem naší stanice poskytne včasné varování,“ dodala Francisová.

Reklama

Související témata:

Doporučované