Hlavní obsah

V Austrálii soud rozhodl, že arcibiskup kryl zneužívání dětí

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Australský soud rozhodl, že se katolický arcibiskup z Adelaide Philip Wilson provinil zatajením sexuálního zneužití dětí.

Článek

Jde o nejvýše postaveného duchovního římskokatolické církve stíhaného za nečinnost v případě sexuálního zneužívání. O výši trestu má soud rozhodnout v červnu, Wilsonovi hrozí dva roky vězení, uvedla agentura AP.

Sedmašedesátiletý Wilson neuznal svou vinu v případě krytí vážného kriminálního činu jiného člena církve. Byl jím kněz James Fletcher, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému žaláři za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006.

Jednou z jeho obětí byl někdejší ministrant Peter Creigh, který řekl před soudem v procesu s Wilsonem, že roku 1976, pět let po své zkušenosti s Fletcherem, Wilsonovi situaci do detailu popsal. Arcibiskup tvrdí, že si na tento rozhovor nepamatuje. Soudce ale Creigha označil za věrohodného svědka.

„Věděl, že vyslechl věrohodné obvinění, ale rozhodl se chránit církev a její pověst,” sdělil soudce Robert Stone při čtení rozsudku.

Další z předvolaných svědků uvedl, že o svém zneužití řekl při zpovědi ve věku 11 let. Wilson ho tehdy údajně obvinil, že lže, a udělil mu jako pokání pomodlit se desetkrát Zdrávas Maria.

Wilson u soudu prohlásil, že o Fletcherových činech nevěděl. Staly se v době, kdy byl Wilson pomocným knězem v Maitlandu, vzdáleném 130 kilometrů od Sydney. Jeho právník usiloval čtyřikrát o zrušení procesu, kromě jiného v době, kdy lékaři u Wilsona diagnostikovali rané stadium Alzheimerovy choroby.

Reklama

Související témata:

Doporučované