Hlavní obsah

V Bečově dokončují nové prostory pro expozici relikviáře sv. Maura

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Bečově nad Teplou vrcholí přípravy na opětovné zpřístupnění relikviáře sv. Maura. Jedna z nejvzácnějších movitých památek ne českém území se přestěhuje do nových prostor v Pluhovských domech, kde vzniká také nová expozice.

Článek

Relikviář bude v unikátní bezpečnostní vitríně. Veřejnosti by měla být památka zpřístupněna 24. listopadu. „Momentálně jsme ve velkém finále, připravují se přístupové komunikace, v expozici vrcholí práce a připravuje se kolaudace,“ uvedl kastelán zámku a hradu Bečov Tomáš Wizovský.

Bezpečnostní vitrínu pro relikviář sv. Maura vytvořila podle něj společnost Lotech. „Je to etablovaná česká firma, která vytvořila momentálně nejbezpečnější vitrínu na českém území. Celá prostora je klimatizována, řízena a monitorována,“ popsal.

Trezorová vitrína váží několik tun a podlaha místnosti, ve které se nachází, musela být kvůli tomu speciálně zpevněna. Vitrína je protkaná moderní elektronikou, měla by zajistit maximální bezpečnost, ale také optimální podmínky pro relikviář. Relikviář, tedy obdélníková schránka na ostatky svatých, má rozměry 140 × 42 cm a je 65 cm vysoká. Zdobí ji 12 reliéfů, pozlacených stříbrných sošek, drahokamy a polodrahokamy, filigrány. Ve vitríně bude památku z počátku 13. století chránit masivní ocelová konstrukce a více než tři centimetry tlusté sklo.

Relikviář byl dosud umístěn v bečovském zámku. Nyní ho návštěvníci uvidí v takzvaných Pluhovských domech, jejichž přestavba v současné době vrcholí. Celkové náklady na zpřístupnění památky, zahrnující rekonstrukci renesančního paláce nebo přípravu expozic, jsou 250 milionů korun.

Reklama

Doporučované