Hlavní obsah

V Bohumíně začala výstavba dopravního terminálu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Bohumíně na Karvinsku začala jedna z největších letošních investičních akcí města. V prostoru před vlakovým nádražím vzniká dopravní terminál, do kterého se soustředí veškerá veřejná doprava.

Článek

Kvůli výstavbě musí lidé po Velikonocích počítat s omezením dopravy v okolí železniční stanice. Lidé využívající autobusy se zase musí připravit na přesun zastávek. „Od 6. dubna se pro osobní dopravu uzavře ulice Adama Mickiewicze, autobusy a dopravní obsluha po ní budou projíždět pouze jedním směrem. Autobusová zastávka na protilehlé straně nádraží zůstane zachována, pouze se bude přechodně o pár metrů přemísťovat podle probíhajících stavebních prací. Zastávku přímo u vlakového nádraží provizorně přesuneme k parkovišti v ulici 9. května, kudy povede objízdná trasa pro autobusovou dopravu. Pro osobní vozidla bude průjezd po jednosměrné části ulice 9. května kolem obvodního oddělení Policie ČR zakázán,“ uvedl Petr Sobek z odboru dopravy. Auta se dostanou k nádraží, poště a tržnici od kruhového objezdu u supermarketu směrem do Nádražní ulice, kde zůstane průjezd bez omezení.

Výstavba nového dopravního terminálu bude stát zhruba 40 milionů korun. Městu se ale na investici podařilo získat dotaci, která tak uhradí většinu nákladů. „Pro motoristy přibudou nová parkovací místa. Myslíme na potřebu krátkodobého stání, když někdo potřebuje odvézt příbuzné na nádraží či je vyzvednout. Tato stání vzniknou v prostoru před hlavní poštou a poblíž tržnice,“ uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD). Připomněl, že už v minulém roce vzniklo u nádraží záchytné parkoviště pro dlouhodobá stání. Městský přestupní uzel doplní nová dlažba, která bude korespondovat s historickou budovou nádraží. Přibudou lavičky, digitální jízdní řády, nové chodníky, osvětlení i zeleň. S dokončením terminálu město počítá letos na podzim. Všechny autobusové spoje pak budou začínat a končit u vlakového nádraží.

„V místech dopravní uzávěry stavbaři nyní budují prostor pro 72 cykloboxů s časovým zámkem a přístupové komunikace. K nim se zajistí přívod elektrické energie pro nabíjení elektrokol a také veřejné osvětlení. Současně se připravuje stavba kruhového objezdu, který má zajistit plynulost dopravy při příjezdu autobusů k terminálu, a také nové zastávky,“ uvedla mluvčí radnice Jana Končítková. Dodala, že s dopravními omezeními musí řidiči počítat po celé jaro a léto. V poslední z celkových čtyř etap projektu totiž bude uzavřena Nádražní ulice, kde vznikne odstavný prostor pro autobusy.

Reklama

Doporučované