Hlavní obsah

V Brně budou testovat v covidovém autobusu. Samoplátci mají ale smůlu

Občané Jihomoravského kraje se budou testovat v covidovém autobusu.Video: Kamila Krupová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Jihomoravským krajem bude projíždět covidový autobus. Ten bude testovat pacienty s příznaky. Samoplátci se ale musí otestovat v soukromých ambulancích.

Článek

Počty nakažených každým dnem přibývají. Odběrová místa nestíhají testovat. V brněnské fakultní nemocnici bývá až sedmidenní čekací doba pro osoby s příznaky. K současnému Drive-in odběrovému stanu se tak přidají další dvě testovací místa. Jedním je pěší místo u bohunického kampusu a druhým je covidový bus. Samoplátci se tam ale nebudou moct dále testovat.

Odběrový autobus bude od 1. října testovat občany Jihomoravského kraje a jeho první zastávkou budou Brněnské veletrhy a výstaviště. Tam zůstane týden. „Chtěli jsme vyjít vstříc občanům Jihomoravského kraje, kteří se k nám nemohou dostat a pro které současné místo není vhodné. Proto jsme vytvořili tuto mobilní variantu,“ sdělil zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka.

Minibus by měl na jednom místě zůstat vždy týden, pokud se epidemiologická situace nezmění. „Pokud by se vytvořila nějaká lokální ohniska, tak se autobus za těmito pacienty přestěhuje hned,“ uvedl Ludka. Zejména se myslí na nejrizikovější skupinu, tedy seniory. „Může se stát, že bude například potřeba otestovat nějaký domov důchodců. Pro tyto případy je tato mobilní kapacita také vytvořena,“ řekl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. Nemocnice tak bude zveřejňovat každý týden aktuální harmonogram autobusu.

K odběru v covidovém busu se budou diagnostikovaní lidé objednávat přes rezervační systém na internetových stránkách fakultní nemocnice. „Rezervační systém ukáže, kde je nejbližší volné místo a kde autobus stojí,“ uvedl Štěrba. Autobus bude v provozu každý všední den odpoledne až do jara příštího roku. „Obsluhovat ho budou zhruba tři pracovníci, jeden technický zaměstnanec a dva zdravotníci, kteří se budou střídat,“ řekl Ludka.

Podle ředitele fakultní nemocnice budou v minibusu testovat zhruba sto lidí denně. „Testovaný člověk vstoupí nejdříve předními dveřmi, kde se zkompletuje elektronická žádanka s nacionáliemi daného člověka, a poté přejde k zadním dveřím, kde dojde ke stěru,“ sdělil zdravotnický náměstek.

Nemocnice také od začátku října spustí pěší odběrové místo u univerzitního kampusu s kapacitou sto lidí. Odběrová kapacita fakultní nemocnice se tak navýší až o 200 lidí, tedy na zhruba 400 odběrů denně.

Odběrový autobus, testovací místo u univerzitního kampusu i odběrový stan Drive-in se budou zaměřovat především na osoby s diagnostikovanými příznaky. „Na soukromé odběry tady jsou soukromé laboratoře, my se chceme soustředit na odběry u osob, které jsou indikované praktickými lékaři nebo krajskou hygienickou stanicí,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Samoplátci fakultní nemocnici údajně komplikují odběry. „Je jich mnoho. Často se odhlašují nebo jich naopak přijede mnohem více, než je potřeba. Tím blokují místa pro indikované pacienty,“ dodal Ludka.

Nemocnice se prý chce zabývat pouze nemocnými lidmi. Lidé testující se před odjezdem na dovolenou musí navštívit soukromé laboratoře. „V privátních testovacích ambulancích je dost místa pro samoplátce,“ uvedl Šimek.

V pátek 18. září se tak uzavřel objednávací systém pro placené odběry. „Teď běží zhruba čtrnáctidenní okno, kdy jsou samoplátci ještě objednaní. Do začátku října tedy stále budou ošetřováni, ale už není možné se přihlásit,“ vysvětlil náměstek Ludka.

Celkem je v Jihomoravském kraji dvanáct odběrových míst, včetně nemocnice v Hodoníně, Znojmě, Tišnově a v Brně. Covidový autobus je však unikátní projekt brněnské fakultní nemocnice. Na jeho provozu se podílí také Jihomoravský kraj, který daruje téměř 600 tisíc korun. Náklady mobilního odběrového místa budou 12 tisíc korun denně, z toho kraj přispěje částkou čtyři tisíce korun. Podporovat tak bude autobus až do konce dubna 2021.

Reklama

Doporučované