Hlavní obsah

Kolektivní imunita vůči koronaviru? Nedosažitelná, ověřili vědci

Foto: Profimedia.cz

Nový výzkum přišel s průlomovým zjištěním. Dokud nebude vyvinuta vakcína, kolektivní imunita nejspíš nehrozí.

Reklama

Rozsáhlá studie o koronaviru ukazuje, že protilátky k nemoci covid-19 získalo pouze 5 procent Španělů. Promořování je tak podle vědců prakticky nemožné. Došlo by k němu pouze za cenu ztráty dalších životů a přetížených nemocnic.

Článek

Nová zjištění, publikovaná v pondělí akademickým žurnálem The Lancet, ukazují, že pro 95 procent Španělů zůstává koronavirus stále vysoce nakažlivým. Tzv. stádní imunity může být dosaženo, jen pokud se virem či bakterií nakazilo dostatečné množství lidí, nebo v případě, kdy je proti němu většina populace již naočkována.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uvedlo, že jde o dosud největší výzkum koronavirových protilátek v Evropě. Studie se může pochlubit reprezentativním vzorkem s více než 61 000 účastníky. Podobné studie už proběhly i v Číně a ve Spojených státech.

„Klíčovým zjištěním, které z našeho výzkumu vyplývá, je, že většina populace nebyla viru vystavena. A to ani v oblastech, které jsou považovány za ohniska nákazy,“ stojí ve studii.

„Na základě těchto výsledků je každý zatím navrhovaný přístup dosažení stádní imunity nejen neetický, ale také nedosažitelný,“ píší autoři komentářů k provedenému výzkumu - Isabella Eckerleová, vedoucí Ženevského centra pro vznikající virové choroby, a Benjamin Meyer, virolog při Ženevské univerzitě.

Ani lékaři si přitom zatím nejsou jisti, zda se člověk, který nemoc covid-19 prodělal, nemůže znovu nakazit, nebo tím, jak dlouho ho případné protilátky mohou chránit.

„Relativně nízká séroprevalence pozorovaná v souvislosti s intenzivní epidemií ve Španělsku by mohla sloužit jako vodítko pro jiné země. V současné době je stádní imunita obtížně dosažitelná, aniž by došlo k mnoha dalším úmrtím mezi náchylnější částí populace a k přetížení zdravotnických zařízení,“ píše se v textu.

Séroprevalence

Poměr jedinců sérologicky pozitivních, tedy jedinců, kteří mají specifické protilátky v krvi, jelikož se během života setkali se sledovaným patogenem, k celkovému počtu jedinců ve sledované populaci. Pojem se používá pouze pro testovanou prevalenci, nikoli skutečnou.

„Někteří odborníci předpokládali, že k dosažení kolektivní imunity postačí 60% séroprevalence, ale od toho jsme velmi daleko,“ uvedla pro CNN Marina Pollánová, vedoucí týmu vědců, který se na studii podílel.

Studii, která již prošla recenzním řízením expertů, zahájil tým odborníků v dubnu, kdy ve Španělsku platil přísný zákaz vycházení. Španělsko doposud platí za jednu z nejhůře zasažených evropských zemí. Koronavirem se tam nakazilo přes čtvrt milionu lidí a nemoc covid-19 si v zemi vyžádala více než 28 tisíc životů.

Časopis The Lancet zveřejnil nejprve výsledky první fáze studie provedené v období od 27. dubna do 11. května, která prokázala celostátní prevalenci protilátek u 5 procent populace.

Výsledek se lišil v hustě osídlené oblasti Madridu, kterou nákaza zasáhla nejvíce. Protilátky se prokázaly u 10 procent obyvatel metropole, v Barceloně pak u 7 procent. Pobřežní provincie naopak vykazovaly podprůměrnou míru protilátek.

Výsledky druhé fáze byly ve Španělsku zveřejněny 4. června a vykazovaly národní prevalenci v hodnotě 5,2 procenta, tedy jen o něco vyšší než v první fázi. Výsledky třetí a závěrečné fáze byly zveřejněny v pondělí. Ukázaly, že národní prevalence zůstala na 5,2 procenta.

„Vzhledem k tomu, že velká většina populace zůstává v otázce viru naivní, infekce se může rychle vrátit v momentě, kdy se zruší zavedená opatření. Pak nastane druhá vlna,“ uzavírají autoři komentářů ke studii Eckerleová a Meyer.

Reklama

Doporučované