Hlavní obsah

V Brně startuje největší přehlídka průmyslu v Česku, ukáže i továrnu budoucnosti

Foto: BVV

Do Brna se na stojírneský veletrh sjede přes 1600 vystavovatelů. Foto: BVV

Reklama

Digitální továrna, jedna z největších 3D tiskáren na světě nebo robotický kolotoč. Novinky a trendy v průmyslových technologiích představí od pondělí Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně.

Článek

Místo vrátného mluvící robot, nebo stroje, které se samy zdokonalují. Jaké to je pracovat v digitální továrně budoucnosti, zjistí návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu na brněnském výstavišti. Největší průmyslová akce v Česku začne v pondělí a potrvá do pátku.

Návštěvníky veletrhu provede po výrobě budoucnosti naučná digitální stezka. Prohlédnou si fabriku, která se sama učí a vyvíjí. Průvodce nahradí chatbot, tedy robot, který automaticky komunikuje s lidmi.

Kromě výrobní linky a robotů narazí návštěvníci také na rozšířenou nebo smíšenou virtuální realitu. „Ukážeme, jakým způsobem lze využít tyto technologie při vzdělávání zaměstnanců, při údržbě výrobního systému nebo při návrhu výrobků,“ přiblížil Dalibor Kačmář ze společnosti Microsoft.

Podle něj se v následujících letech na čele průmyslu udrží jen továrny, které do těchto technologií investují. Návaznost na hlavní téma veletrhu má i středeční konference s názvem „Digitální továrna 2.0 – Česko jako průmyslová velmoc?”. Odborníci budou diskutovat o podobě průmyslu za pět až deset let. Po skončení veletrhu se digitální továrna přesune na pražskou pobočku Microsoftu, kde bude k vidění po celý rok.

Poprvé se na veletrhu v Česku představí také jedna z největších 3D tiskáren na světě. Jmenuje se Colossus a židli vytiskne za dvě hodiny. Běžné 3D tiskárny přitom zpracovávají pouze několik gramů materiálu za hodinu. „Kromě designového odvětví má Colossus využití i ve stavebnictví nebo v automobilovém průmyslu," vysvětluje Daniel Adam z firmy 3Dees. Tištěné díly mohou být velké až dva a půl metru. K tisku využívá Colossus recyklovaný materiál. Plně tak odpovídá požadavkům oběhového hospodářství, které bude jedním z diskutovaných témat na veletrhu.

Vystavovatelé chtějí kromě odborníků zaujmout i laiky nebo děti. Jedním z exponátů bude robotický kolotoč, který dokáže věrohodně napodobit horskou dráhu. Vůbec poprvé bude v Česku k vidění koncept elektromobilu Škoda VISION iV, který se prvně ukázal na březnovém ženevském autosalonu. Společnost ABB vystaví „rychlonabíječku”. Dobíjecí stanici, která nabije elektromobil na dojezd dvě stě kilometrů za osm minut.

První zákazníci už testují robotického psa, který má místo hlavy paži.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

Loni se strojírenský veletrh zaměřil na století českého průmyslu. „Obrátili jsme o 180 stupňů. Teď se díváme do budoucnosti a tu vidíme v digitalizaci,“ řekl na tiskové konferenci ředitel veletrhu Michalis Busios.

Zatímco v době krize před zhruba deseti lety zájem ze strany vystavovatelů klesal, letos se na plochu téměř šesti fotbalových hřišť rozmístí 1660 vystavovatelů ze třiceti zemí. Zaplní tak celý areál brněnského výstaviště. „V posledních letech se ta čísla nemění, odpovídá to vyprodanému areálu,“ řekl Busios.

Téměř polovina vystavovatelů přijíždí ze zahraničních zemí. Několik desítek vystavovatelů přijede z Německa, Slovenska nebo Číny. Vůbec poprvé představí svou oficiální národní expozici i Maďarsko.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je strojírenský veletrh důležitý pro průmyslníky stejně jako karlovarský festival pro filmaře. „Rozdíl je v tom, že Mezinárodní strojírenský veletrh nedostává žádné státní či jiné dotace,“ dodal.

Pořadatelé očekávají přibližně osmdesát tisíc návštěvníků. Součástí pondělního programu veletrhu bude i odhalení téměř dvoumetrové bronzové sochy Tomáše Garrigua Masaryka, která se natrvalo usídlí před pavilonem A.

Reklama

Doporučované