Hlavní obsah

V Brně začínají promítat letní kina, letos bez nádvoří městského divadla

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Se začátkem prázdnin se v Brně otevírají letní kina. Filmoví fanoušci se mohou těšit na několik projekčních míst. Mezi ty největší patří kino na nádvoří radnice Brno-střed nebo na Špilberku.

Článek

Program pod širým nebem na nádvoří Místodržitelského paláce připravuje Kino Scala ve spolupráci s Moravskou galerií. Dvě projekční místa chystá Kino Art. Naopak na dvoře Městského divadla Brno se letos promítat nebude.

Nádvoří radnice městské části Brno-střed se posedmé promění v kinosál pod širým nebem. Hrát se bude každý večer od 9. července do 27. srpna, a to za každého počasí, v případě deště je část hlediště zastřešena. Program letního kina tvoří dokumenty, severské filmy a cyklus Das Sommerkino, který představuje nejlepší filmy z německy mluvících zemí. Po několika letech se vrací němý film s živým hudebním doprovodem.

„Dramaturgie letního kina Brno-střed se už tradičně zaměřuje na náročnějšího diváka a tvoří protiváhu k mainstreamové nabídce běžných kin. Program složený z pravidelných filmových cyklů doplní v letošním roce rock´n´roll dance party a swingové večery,“ přiblížila Monika Šimková ze spolku Noční motýl, který se stará o dramaturgii a promítání.

„Scalní letňák“ na nádvoří Místodržitelského paláce, který připravuje Kino Scala ve spolupráci s Moravskou galerií, promítá vždy v úterý, čtvrtek a sobotu od 21:30. Vstupenky jsou bez rezervace místa a u vstupu je nutné doložit negativní test, případně potvrzení o prodělání nemoci nebo očkování. „Zatím jsme se nepotýkali s velkým zájmem. Lidé do kina spíš nechodí, takže dodržování rozestupů není problém i bez rezervace,“ uvedla ředitelka PR a marketingu Eva Petláková.

Letní kino a koncerty se budou konat také na Špilberku, kde u vstupu stačí vyplnit čestné prohlášení. „Víc toho podle právníka dělat nemůžeme. Snažíme se fungovat v rámci toho, co si k zákazníkovi můžeme a nemůžeme dovolit,“ řekl provozní a dramaturg Oldřich Vojáček. Na Špilberku přemýšleli i o možnosti antigenního testování na místě, podle jejich statistik však tuto službu návštěvníci využívají jen minimálně.

Novým brněnským letním kinem bude Nová Zbrojovka, kterou provozuje Kino Art. V sobotu začne premiérou filmu Chyby. Promítat bude každý den s kapacitou 300 až 500 lidí. „Již tradičně budeme promítat každý pátek pod širým nebem v zahradě vily Löw-Beer, kde program nabídne klasiku i současné hity. Celé léto bude v provozu i kamenné Kino Art v Cihlářské ulici,“ dodal vedoucí Kina Art Milan Šimánek.

Nebude chybět ani kino na nádvoří mezi budovami v areálu Vlněny nebo menší letní kina v jednotlivých městských částech, například v Zahradě U Sosny v Obřanech.

Reklama

Související témata:

Doporučované