Hlavní obsah

V brněnské zoo letos odchovali mláďata papoušků sedmi druhů

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V brněnské zoo letos odchovali mláďata papoušků sedmi druhů z 15, které v zařízení chovají. Podle zoo je to v tomto ohledu nejúspěšnější sezona za posledních deset let.

Článek

Kromě únorových nestorů kea se v zoo vylíhli například vaza velký nebo latam vlaštovčí. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková. Všechna ptáčata mohou návštěvníci už vidět v expozicích.

„Rok 2021 nám začal velmi dobře, a to únorovým prvoodchovem dvou mláďat nestorů kea. Druh u nás chováme od roku 2000. Pokusy o páření a hnízdění u nich probíhaly sice už v minulých letech, ale teprve letos jsme se dočkali. Dnes mají mláďata půl roku a budeme je přesouvat do jiných chovatelských zařízení na základě doporučení vedoucího plemenné knihy,“ uvedl kurátor ptáků Petr Suvorov.

Z hlediska budoucího managementu záchranných programů má pak podle něj význam odchov kriticky ohrožených latamů vlaštovčích. Tento druh by mohl nahradit v chovech zoologických zahrad například andulku vlnkovanou, jejíž držení z hlediska záchovných populací nemá tak velký smysl.

K druhům, které Zoo Brno odchovává každoročně od roku 2018, patří vaza velký, jehož domovinou je Madagaskar. Letos se vylíhla dvě mláďata. Vaza velký je celočerný papoušek, jehož samice jsou dominantní, velmi temperamentní a které se páří až s deseti samci. Pro chov je tak ideální takzvaný polyandrický svazek, tedy jedna dominantní samice a dva až čtyři samci. „Typické pro tento druh je, že v průběhu hnízdní sezony samicím pelichá hlava až na kůži a samci naopak pelichají po těle, takže na pohled vypadají velmi neatraktivně. Oproti tomu zvukové projevy hejna vazů jsou obzvláště v době hnízdění velmi výrazné,“ uvedl Suvorov.

Chovatelé mají radost například i ze tří mláďat papoušků Alexandřiných, u kterých jde podobně jako u nestorů o prvoodchov, a také ze sedmi mláďat loriů horských. „Papoušci Alexandřini jsou extrémně klidní ptáci a patří mezi druhy, které mají v poměru ku velikosti svého těla téměř nejdelší ocas. Aktuálně žije v devíti evropských zoologických zahradách pouze 72 zvířat, většina ptáků je v soukromých chovech. Populace ve volné přírodě jsou klasifikovány jako ‚téměř ohrožené‘,“ uvedl Suvorov.

Zoo Brno chová kolem 2250 zvířat zhruba 400 druhů. Loni do ní zavítalo asi 263.000 lidí, meziročně zhruba o 68.000 méně. Kvůli koronavirové pandemii byla totiž pro veřejnost téměř čtyři měsíce uzavřená. Letos otevřela poprvé v polovině dubna.

Reklama

Doporučované