Hlavní obsah

V bystřickém parku přibudou modely hradů i socha majitele panství

Foto: Kudy z nudy

Ilustrační snímek.

Reklama

Venkovní park miniatur v Bystřici nad Pernštejnem se letos rozroste o další modely. Hotových je deset, u dalšího modelu hradu Kunštát bude ještě modelář Zdeněk Brachtl dělat závěrečné úpravy.

Článek

Park ukazuje hrady a další důležité stavby z povodí Svratky, a to v jejich v někdejší podobě. Město tam chce letos osadit také sochu Viléma z Pernštejna, jemuž řada těchto staveb patřila. „Měla by to být kamenná socha v životní velikosti,“ uvedl starosta Karel Pačiska (ČSSD). V rozpočtu na ni město má 300 tisíc korun, tvůrce sochy zatím nevybralo. Vilém II. z Pernštejna byl úspěšný hospodář a politik z přelomu 15. a 16. století, za něhož moc jeho rodu vrcholila.

S parkem miniatur má město další plány, vzniknout by tam podle starosty mohla i visutá lávka s výhledem na modely středověkých staveb. Park s rozlohou přes dva hektary je součástí městské klidové zóny, kam lidé hodně chodí. „Takže bereme to jako výkladní skříň,“ řekl Pačiska. Vstup do parku miniatur bude dál bezplatný, exponáty budou hlídat kamery.

Park miniatur začal vznikat přibližně před třemi lety v údolí s potokem připomínajícím tok Svratky. Ukazuje památky v podobě, jakou měly ve 14. a 15. století. Modely staveb zmenšených v měřítku jedna ku padesáti Brachtl vytváří z betonu, železa a kamene, upravuje je fasádními barvami. Nejvýraznější model hradu Pernštejn měří v nejdelší části okolo sedmi metrů. Z řady dalších hradů poblíž Svratky se zachovaly jen rozvaliny, to se týká například Zubštejna, Aueršperku nebo Dalečína.

Letos by v parku měly přibýt modely hradu Pyšolec, jehož zřícenina je u Víru, a někdejších hradů Skály poblíž Jimramova a Trmačov u Tišnova. „Měl by tam pak být ještě klášter, který byl v Doubravníku, a Havírna, což je hornická osada pár kilometrů od Štěpánova (nad Svratkou). Ve finále by mělo jít o 15 nebo 16 modelů,“ řekl ředitel městského muzea Vladimír Cisár. Podotkl, že práci na nových modelech může ovlivnit počasí.

Na letošní čtvrtou etapu budování parku miniatur radnice podle údajů na městském webu uvolnila 583.000 korun.

Reklama

Doporučované