Hlavní obsah

V bývalé škole na pražském Smíchově je obnovené centrum pro seniory

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Sdružení Elpida otevřelo v Prahou vlastněné budově na Smíchově seniorské centrum. Nabídne starším lidem i dalším návštěvníkům kulturní a vzdělávací program nebo kavárnu.

Článek

Chce se zaměřit také na komunitní aktivity a mezigenerační setkávání. Novinářům to dnes řekli zástupci magistrátu a centra. Sdružení také hledá finance na rekonstrukci budovy a další rozšíření aktivit, a to například kampaní na crowdfundingové platformě HitHit.

V budově v ulici Na Bělidle nedaleko od stanice metra Anděl již v minulosti provozoval centrum spolek Senioři ČR, podle radní města Mileny Johnové (Praha Sobě) však nebylo navštěvované. „Vlastně jsme tady nikdy nikoho nepotkali, v kavárně seděli dva lidé a v celém domě nebyl vůbec nikdo. A nebylo to jednou, ale bylo to pokaždé, kdy jsme tady byli,“ řekla. Magistrát proto spolku vypověděl smlouvu a vypsal výběrové řízení na nového provozovatele.

V tom podle radní mezi několika uchazeči uspělo právě sdružení Elpida, které se sem přestěhovalo ze svého původního sídla v Praze 4. Podle ředitele sdružení Jiřího Hraběte s sebou přivedlo 2500 klientů. „Doufáme a věříme, že k nim přibudou další,“ řekl. Dodal, že centrum je otevřeno seniorům z celé Prahy a také dalším návštěvníkům včetně rodin s dětmi. V plánu je podle něj vybudování komunitní zahrady a kuchyně, kde by návštěvníci centra společně vařili. Sdružení od září zahájilo také provoz centra v Praze 7 v Jankovcově ulici.

Ve smíchovské budově centra sídlila v 19. století první smíchovská škola. „Vždycky to byla budova, ke byla nějaká vzdělávací funkce. Jsme rádi, že jí můžeme této budově vrátit,“ řekl Hrabě. Dodal, že sdružení bude rádo za veškeré příspěvky na potřebnou rekonstrukci. Radní Johnová uvedla, že se nebrání jednáním o příspěvku ze strany magistrátu.

Reklama

Doporučované