Hlavní obsah

V Caracasu čeká prázdné ruské letadlo. Na zlato či evakuaci Madura

Dlouhodobé napětí ve Venezuele vyústilo v mezinárodní podporu nových voleb ze strany Západu.Video: Reuters

 

Reklama

Spojené státy na Venezuelu uvalily další sankce, tlak na vypsání nových voleb sílí. Maduro oznámil, že je s opozicí ochoten jednat.

Článek

Venezuelský prezident Nicolás Maduro ustoupil. V rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu RIA uvedl, že je ochoten jednat s opozicí, zastoupenou především Juanem Guaidóem, kterého za vůdce země v minulých dnech uznala řada západních zemí v čele se Spojenými státy.

Za Madurem stále stojí většina armády a také soudy, které Guaidóovi zakázaly vycestovat ze země. USA v reakci uvedly, že pokud se vůdci opozice něco stane, bude to mít pro Venezuelu velmi vážné následky.

Mezitím se vyrojily spekulace o Madurových postranních úmyslech – na začátku týdne na letišti v Caracasu přistálo prázdné letadlo typu Boeing 777 ruské společnosti Norwind. Na sociálních sítích vyvolala tato informace spekulace, že letoun s kapacitou 500 osob přiletěl pro členy venezuelské vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. List Novaja gazeta připomněl, že společnost Nordwind pravidelně do Venezuely nelétá, ale že tam byla dvakrát loni v prosinci.

Venezuelský opoziční poslanec José Guerra na zasedání parlamentu v Caracasu uvedl, že letadlo má „odvézt nejméně 20 tun zlata do Ruska“. Spojené státy se snaží v posledních týdnech zablokovat venezuelská státní aktiva v zemích, které podporují venezuelskou opozici, aby přispěly k Madurově pádu. Minulý týden se objevila v médiích informace, že na žádost USA odmítla Madurově vládě vydat venezuelské zlato britská centrální banka.

Co se děje ve Venezuele?Video: Jakub Bernáth, Petr Juna, Štěpán Sochor, Seznam Zprávy

Spojené státy podnikly i další ekonomické kroky. Vyhlásily například sankce na státní ropnou společnost PDVSA. Podle analytiků mohou sankce pomoci k přechodu armády na stranu opozice. PDVSA podobně jako řadu státních podniků ve Venezuele ovládají armádní důstojníci.

„Armáda bude v krátké době odstřižena od zdrojů příjmů. Sankce tak zlomí loajalitu armády k Madurovi. A armáda je to poslední, co jeho režim drží,“ řekl argentinskému serveru Infobae bývalý šéf PDVSA Gustavo Coronel. Totéž si myslí Mark Feierstein, bývalý bezpečnostní poradce někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy.

„Nejdůležitější faktor (ve Venezuele) jsou nyní vojáci. A opatření, jimiž přijdou o své zdroje, mohou být podnětem k tomu, aby přešli na druhou stranu,“ řekl Feierstein BBC.

V pondělí Spojené státy zmrazily veškerá aktiva, která má společnost PDVSA uložena v amerických bankách, což je podle amerického ministerstva financí asi sedm miliard dolarů (asi 158 miliard korun). Spojené státy výslovně nezakázaly nákup ropy z Venezuely, ale zmrazí finance z něj získané a disponovat s nimi bude moci až jiná vláda, zvolená v demokratických volbách, nikoliv ta Madurova.

„USA nikdy k tak dramatickému a radikálnímu kroku nepřistoupily, což ukazuje, že je ve Venezuele nezvratná politická změna,“ domnívá se ekonom Miguel Velarde. Také ekonom Asdrúbal Oliveros věří, že Maduro takto může padnout, protože bude odříznut od financí.

Oliveros ale varuje, že pokud nedojde k politické změně zhruba do měsíce, prohloubí sankce ekonomickou krizi v zemi. Venezuela totiž bude mít výrazně méně prostředků na nákup potravin a dalšího zboží. Do USA Venezuela vyváží asi třetinu své ropné produkce. Příjmy z prodeje ropy vyvezené do USA ale pro Venezuelu znamenají asi 80 procent deviz, řekl dnes serveru Infobae Coronel. Podle něj totiž Čína a Rusko splácí ropu odmazáváním venezuelského dluhu.

Parlament schválil nové zastoupení v zahraničí

Venezuelský parlament, který už tři roky ovládá opozice a jehož činnost ale stejnou dobu blokuje nejvyšší soud nakloněný Madurovi, dál pokračuje v krocích, jimiž chce nastolit v zemi demokracii. Poslanci schválili diplomatické zástupce budoucí vlády Guaidóa v desítce amerických zemí, včetně Argentiny, Kanady, Chile nebo USA. Už v pondělí bylo oznámeno, že v USA bude novou formující se vládu zastupovat opoziční lídr Carlos Vecchio, který žije už několik let v americkém exilu.

Také Socialistická internacionála (SI), která sdružuje na 150 socialistických stran, včetně české ČSSD, v úterý podpořila venezuelský parlament vedený Guaidóem jako jedinou legitimní moc, která může ve Venezuele nastolit demokracii. Rada SI odmítla jako nedemokratické loňské prezidentské volby, z nichž vzešel druhý Madurův mandát. Madurova strana PSUV je podle názvu také socialistická, členem SI ale není. Z Venezuely je členem SI strana Vůle lidu, v jejímž vedení je Guaidó.

Rada SI zasedala v dominikánském městě Santo Domingo i za účasti španělského premiéra Pedra Sáncheze. Ten se ve středu chystá na návštěvu Mexika, kde chce rovněž jednat o situaci ve Venezuele. Mexiko je totiž jednou z mála zemí regionu, které stále podporuje Madura.

Reklama

Doporučované