Hlavní obsah

V centru Ostravy vzniká monumentální malba

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Ostravě ode dneška vzniká monumentální nástěnná malba, která bude zdobit fasádu domu v proluce v Nádražní ulici.

Článek

Muralartovou malbu na objednávku města vytváří polský umělec Mariusz M-City Waras a hotova by měla být do konce měsíce. ČTK to řekla koordinátorka projektu Michaela Dvořáková. Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru.

Muralartová díla jsou většinou objednána majitelem stěny za účelem její výzdoby. Součástí ostravské malby bude kůň, kterého má město ve znaku, a pak také některé budovy, které se nachází v krajské metropoli. Malba nese název SKOK. Polský umělec návrh vytvořil ve spolupráci s kurátorkou Alexandrou Krolikovou.

Podle Dvořákové umělecká malba může pomoci dočasně zlepšit vzhled veřejného prostoru, a to například právě na slepých fasádách v prolukách, které nemohou být ihned zastavěny.

„Při práci na návrhu a skice muralartové malby se umělec M-City a kurátorka Alexandra Krolikova inspirovali vizuální estetikou města, jeho historií, architekturou a městskými legendami a příběhy,“ uvedla Dvořáková. Doplnila, že malba může rovněž otevřít debatu nad pořádáním pravidelných muralartových akcí ve městě.

„Snažili jsme se nahmatat puls města, odhalit jeho osobní rytmus a kouzlo. Jedním ze zásadních úkolů bylo najít určitý symbol, metaforu, něco srozumitelného a blízkého každému občanovi - nikoliv nasadit zde cizí věc, ke které nikdo nemá vztah. Hledali jsme tajné znamení, pochopitelné pro všechny obyvatele Ostravy, společný kulturní kód. Malba v sobě ponese alegorii, metaforu a estetiku urbanismu, zaměřenou na unikátnost Ostravy a její příběhy,“ řekla Krolikova.

Autor malby se narodil v roce 1978 v Gdyni v Polsku. Malíř, grafik, ilustrátor i kurátor současného umění je absolventem grafického oddělení Akademie výtvarných umění v Gdaňsku. Od roku 2015 působí jako profesor na Fakultě malířství a nových médií na akademii umění ve Štětíně, kde provozuje vlastní malířské studio street artu. Ve své tvorbě používá techniku šablonové malby, kdy speciální šablony, obvykle vystřižené z lepenky nebo silné fólie, položí na natřený povrch a poté pokryje barvou.

Jeho díla je možné vidět ve Varšavě, Berlíně, Paříži, Sao Paulu, Rio de Janeiru, Bolzanu, Londýně, Bogotě, Tokiu, Istanbulu, Melbourne, Tchaj-wanu a dalších světových metropolích. Podle Dvořákové malbu pro Ostravu tvoří za výrazně nižší cenu, než je obvyklé. Jeho honorář je 35.000 korun.

Reklama

Doporučované