Hlavní obsah

V centru Plzně vznikla Srdeční procházková trasa pro kardiaky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V centru Plzně vznikla Srdeční procházková trasa určená pro pravidelný pohyb pacientů s chronickým srdečním selháním, které postihuje jednoho z pěti lidí nad 40 let.

Článek

„Je dlouhá 1,5 kilometru a zabere asi 30 minut chůze. Podobné trasy mají v Praze, Olomouci a brzy také v Hradci Králové. Pacientům pomáhá k pravidelnému sledování jejich kondice,“ řekla Kristýna Hudeová, mediální zástupkyně projektu Ruku na srdce, celosvětového hnutí na pomoc kardiakům.

„Pokud pacient, který využívá trasu k procházkám pravidelně, začne mít náhle potíže s jejím zvládnutím, nadměrně se zadýchává a je unavený nebo má bolesti na hrudníku, může mu tělo naznačovat, že se na jeho zdravotním stavu něco změnilo a je třeba zajít k lékaři,“ uvedla.

Nová trasa, kterou zaštítila Fakultní nemocnice Plzeň, začíná u amfiteátru obchodního centra Plaza, po mostě přes Mži vede do parku bývalého výstaviště, za skateparkem pokračuje Lochotínskou ulicí pod most generála Pattona a za parkovištěm uhýbá doprava na cyklostezku. Zpět do parku vede podél Mže. Od 19. října do 18. listopadu tam budou edukativní židle, informační tabule o nemoci a symboly na chodnících.

Chronické srdeční selhání se nejčastěji projevuje dechovými potížemi nebo otoky na kotnících, nohách a břiše. Je to onemocnění dlouhodobé, při němž srdce nemá dostatek síly rovnoměrně pumpovat krev do celého těla. „Pro zvládání nemoci jsou zásadní adekvátní léčba a režimová opatření. Jedním z nich je pravidelný přiměřený pohyb, stejně tak důležitými jsou odpočinek, zdravá strava, pitný režim šitý na míru každému, pravidelné vážení a omezení solení,“ řekl Richard Rokyta, přednosta Kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Mapy všech tras jsou na www.rukunasrdce.cz.

Reklama

Doporučované