Hlavní obsah

V Červeném Kostelci začal mezinárodní folklorní festival, potrvá do neděle

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na Náchodsku dnes začal 67. ročník Mezinárodního folklorního festival (MFF) Červený Kostelec.

Článek

Nabídne přes deset hudebních těles, doprovodný program a potrvá do neděle 22. srpna. Součástí zahájení festivalu v Červeném Kostelci bylo udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje za rok 2020. ČTK to řekli zástupci hejtmanství a festivalu. Zahajovací koncert patřil společnému hudebnímu projektu Police Symphony Orchestra a Tomáše Kluse.

Krajští radní udělili titul za významný přínos pro tradiční lidovou kulturu Petru Podrábskému, který se věnuje uměleckému soustružení dřeva, a krajkářce z Hostinného Lence Špetlové Máslové. Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje udělují krajští radní od roku 2017, nahradil původní ocenění Zlatý kolovrat.

„Těší mě, že v našem regionu tradiční rukodělná řemesla nadále kvetou, a jsme rádi, že jejich nositele můžeme podporovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Krajští radní udělují titul na doporučení komise tvůrcům v oborech tradičních lidových řemesel a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování, rozvoj a předávání následovníkům.

Organizátoři festivalu očekávají během pěti dní tisíce návštěvníků. Kapacita a bezpečnostní a hygienická pravidla jsou přizpůsobena aktuálním opatřením ministerstva zdravotnictví. Denní kapacita festivalu je tak snížena maximálně na 2000 diváků, celkem by tedy mohlo navštívit festival 10.000 lidí, tedy méně než před pandemií, uvedli zástupci festivalu.

V programu jsou kromě českých souborů také zahraničních skupiny, a to slovenský Folklorní soubor Liptov Ružomberok a srbský Jevrem Obrenović Šabac. Festival se představí nejen v Červeném Kostelci, ale také ve čtvrtek ve Vrchlabí a v pátek v Havlovicích. Na obou místech zahraje srbský soubor Jevrem Obrenović Šabac. Více o programu festivalu je na webu.

Tradice festivalu sahá do roku 1952, kdy se konaly folklorní slavnosti u zříceniny Rýzmburk nad Babiččiným údolím, od roku 1993 festival hostí Červený Kostelec v přírodním areálu u divadla J. K. Tyla. Festival každoročně přiláká tisíce návštěvníků.

Reklama

Doporučované