Hlavní obsah

V Česku je přes 5000 nakažených koronavirem. Co říkají čísla o situaci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Česká republika se od počátku pandemie poprvé dostala přes hranici 5000 nakažených a denní přírůstky připomínají situaci několik měsíců zpátky. Co skutečně prozrazují nová čísla o šíření viru?

Článek

Ve středu překonal koronavirus hned dva milníky.

Celosvětově se jím nakazilo přes 15 milionů lidí a Česká republika má poprvé více než 5000 aktuálně nakažených lidí.

Klouzavý průměr denních nově potvrzených případů se zvýšil oproti dříve stabilním 50 denně na současných 100 až 150. Tento průměr už momentálně nijak neovlivňuje ani vysoký nárůst z plošného testování zaměstnanců OKD, který koncem června výrazně zvýšil počet nových případů.

V posledním týdnu se množství pozitivních testů denně začalo znovu zvyšovat, tentokrát už o něco pomaleji.

Počet nově potvrzených případů v České republice je za včerejšek 212. Je to vysoké číslo v porovnání s Německem. Západní soused Česka (počet obyvatel osminásobný) si v úterý připsal 392 pozitivních testů.

V sedmidenním průměru denních případů na počet obyvatel je tedy vidět, že Česká republika ve skutečnosti Německo už před nějakou dobou přeskočila. Stejné číslo stouplo ale i v Rakousku a v oblíbených přímořských destinacích, Bulharsku a Chorvatsku, kde poměr stoupá už od června.

Oproti začátku epidemie je však výrazně méně lidí, kteří kvůli nákaze covid-19 musí být v nemocnici. Zatímco prakticky celý duben bylo hospitalizováno okolo 400 lidí, v současné době se jedná o necelých 150 nakažených.

Naopak se zvýšilo procento pozitivních testů. To však může být důsledkem cíleného testování a trasování potenciálních případů.

Nízko naopak zůstává křivka počtu úmrtí. Ve srovnání s dubnem je i přes evidentní nárůst počtu nemocných relativně nízká smrtnost v souvislosti s nákazou. Sedmidenní klouzavý průměr se pohybuje okolo jednoho úmrtí denně, zatímco v dubnu se v nejvyšších číslech dostal až k číslu deset.

S tím souvisí i to, jak roste počet aktuálně nemocných, který se přímo odvíjí například od rychlosti, s níž se lidé uzdravují. O nemoci víme, že inkubační doba trvá mezi jedním a 14 dny, medián je pak pět dní. Samotný průběh pak může být různě dlouhý. Data ukazují, že prodleva je minimálně 21 dní, spíš více.

To naznačuje, že v příštích týdnech by se mělo na číslech projevit uzdravení nakažených z dolů OKD a Karvinska. Právě tyto pozitivní testy na grafu vytvořily nárůst v době okolo 28. 6.

Mapa aktuálního výskytu koronaviru v České republice podle dat Ministerstva zdravotnictví.

Legenda

Mapa vychází z oficiálních hodnot uváděných na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Redakce Seznam Zpráv původně data získávala ze stránek krajských hygienických stanic. Pro změnu zdroje se rozhodla z důvodu zvýšení relevance mapy.

Informace jsou záměrně nespecifikované, aby nedocházelo k znevýhodnění nakažených či jejich okolí.

Uvedené hodnoty ukazují relativní výskyt pozitivně testovaných na 100 000 obyvatel.

Mapa vznikla ve spolupráci s Mapy.cz.

Reklama

Doporučované