Hlavní obsah

V Česku stále oblíbenější Halloween: Odkud pochází a proč se dlabou dýně?

 

Reklama

Halloween nemá v České republice dlouhou tradici, přesto jeho obliba roste. Pro děti se pořádají průvody masek, dlabou se dýně a nejen obchody, ale už i domácnosti často zdobí halloweenské dekorace.

Článek

Historie oslav Halloweenu sahají až do dob před naším letopočtem, kdy Keltové slavili v tento den konec léta a příchod nového roku. Magické noci na přelomu října a listopadu, v níž se prolínal svět živých a mrtvých, se říkalo Samhain. Při oslavách hořely obrovské ohně a lidé se odívali do převleků, aby se chránili před zlými duchy.

V době, kdy se katolická církev snažila vymýtit pohanské zvyky, byl Samhain, jeden z nejoblíbenějších svátků, nově nahrazen křesťanským svátkem Všech svatých, který připadá na 1. listopadu.

Do Ameriky se Halloween dostal díky přistěhovalcům z Irska kolem poloviny 19. století. Dnes se slaví nejen tam, ale i v Kanadě, Velké Británii, Austrálii a v dalších anglosaských zemích.

Legenda o Jackovi

Dlabání dýní a zapalování svíček bylo převzato z irské legendy o opilém pobudovi Jackovi, příběh legendy naleznete v reportáži.

Název Halloween je zkratkou spojení All Hallows‘ Eve, kterým se ve staroangličtině označoval předvečer dne Všech svatých. Jméno se v průběhu let komolilo, až vznikl Halloween. Vydlabané dýni se v Americe říká Jack o‘ Lanterns.

Halloween je hned po Vánocích druhým nejúspěšnějším komerčním svátkem v Americe. Každoročně se tam prodají sladkosti za 2 miliardy dolarů, tedy přibližně 50 miliard korun. Nejoblíběnejší jsou čokoládové tyčinky.

Halloweenské tradice

K Halloweenu neodmyslitelně patří oranžová a černá barva. Oranžová symbolizuje podzimní sklizeň a černá značí temnotu a smrt.

Trick-or-treating, v překladu „Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“ je nejznámější tradice Halloweenu. Děti v kostýmech obchází sousedy, zpívají koledy a získávají za ně drobné sladkosti. Koledovat se chodí vždy po setmění. Pokud děti někdo neodmění, mohou se mu pomstít nějakou legráckou.

Hororové historky a strašidelné příběhy si mezi sebou vypráví starší děti. Čím děsivější, tím lepší. Mnoho seriálů má v halloweenském týdnu speciální čarodějnické díly.

Halloweenský průvod se pořádá ve větších městech, děti v něm soupeří o nejoriginálnější a nejstrašidelnější masku. Nejznámější je newyorský The Village Halloween Parade. Halloweenské průvody jsou čím dál tím více oblíbenější i v České republice.

Reklama

Související témata:

Doporučované