Hlavní obsah

V chráněné krajinné oblasti na Děčínsku vznikla černá stavba

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Chráněné krajinné oblasti Lužické hory na vrchu Sokol u Kytlice vyrostla na jaře černá stavba v podobě horského srubu.

Článek

V dnešní tiskové zprávě to uvedl pracovník Hnutí DUHA Radek Kříček, zároveň prohřešek nahlásil Správě CHKO Lužické hory. Přestože správa stavebníka podle Kříčka vyzvala k odstranění nedokončené stavby, práce pokračovaly. Objekt navíc vznikl v oblasti, kde dobrovolníci tzv. Vlčích hlídek v minulých letech opakovaně nacházeli pobytové znaky vlka. Celou věc nyní prověřuje odbor stavebního úřadu v České Kamenici na Děčínsku, který zahájil řízení o odstranění nepovolené stavby.

Bez vědomí stavebního úřadu, místních obyvatel i orgánů ochrany přírody zabrala stavba část čerstvé kůrovcové holiny s výhledem do přilehlé krajiny. V těsném sousedství je cenný bukový porost, který tvoří první zónu CHKO. „Během let 2018 a 2019 dobrovolníci a pracovníci Hnutí DUHA během Vlčích hlídek přímo na svazích kopce a v jeho okolí opakovaně nalezli pobytové znaky ukazující na výskyt vlka obecného,“ uvedl Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA.

Zástupcům Hnutí DUHA Olomouc se podařilo získat další údaje na základě zákona o svobodném přístupu k informacím a také díky osobní schůzce se stavebníkem. Je členem mysliveckého sdružení, které si příslušnou honitbu pronajímá od Lesů České republiky. Ty však stavbu v současné podobě neschválily a v dopise Hnutí DUHA uvedly, že nebudou souhlasit ani s dodatečnou legalizací. Stavebník argumentoval podle Kříčka tím, že objekt je mysliveckým zařízením k pozorování a lovu zvěře. Takto se zpravidla označují myslivecké posedy a kazatelny. „Jejich parametry, určené zákonem, však stavba přesahuje,“ uvedl Kříček.

Celý objekt se zcela vymyká běžným zvyklostem pro stavbu zařízení k lovu zvěře, a to svým vzhledem, rozměry, stavebním provedením a umístěním uvnitř oploceného území. Podle názoru Správy CHKO Lužické hory stavba odpovídá rekreačnímu objektu a je nutné ji odstranit.

Vedoucí odboru stavebního úřadu v České Kamenici Věra Drobná dnes ČTK řekla, že musí ze zákona dát majiteli stavby možnost, aby si zažádal o její dodatečné povolení.

„K tomu on mi musí doložit, že stavba není v rozporu s žádným právním předpisem nebo s jakýmkoli zájmem, který je chráněný státem,“ uvedla Drobná. K celé věci se musí vyjádřit i veškeré dotčené orgány, například státní správy lesů či CHKO Lužické hory. Pokud se majiteli podaří získat všechna stanoviska kladná, nebude mít Drobná podle svých slov důvod majiteli stavbu dodatečně nepovolit. Na dodatečné povolení stavby má investor lhůtu dva měsíce. Drobná dodala, že mu ji kvůli situaci kolem pandemie koronaviru nejspíš o měsíc prodlouží.

Reklama

Doporučované