Hlavní obsah
Online

Senioři možná budou muset zůstat v izolaci do roku 2021, říká von der Leyenová

Foto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyenová.

Reklama

aktualizováno •

Po celém světě si nemoc covid-19 vyžádala přes 110 tisíc obětí, potvrzených případů je přes 1,8 milionu. Nejvíce nemocných, přes 550 tisíc, hlásí Spojené státy. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

Počet obětí nemoci covid-19 v Itálii za 24 hodin vzrostl o 431, což je nejnižší mezidenní nárůst od 19. března. Obdobně klesl denní počet pozitivně testovaných, a to na 4092 nových případů oproti sobotním 4694 pozitivně testovaným.

Ve Velké Británii za jeden den zemřelo 737 lidí. Země tak přesáhla milník 10 tisíc obětí koronaviru. Britský premiér Boris Johson byl v neděli propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Johnsonův stav stále vyžaduje zotavení, proto se ministerský předseda prozatím k řízení vlády nevrací.

Senioři možná budou muset zůstat v izolaci až do příštího roku, řekla šéfka Evropské komise pro německá média. Podle Ursuly von der Leyenové je nutné omezit kontakt se staršími lidmi do doby, dokud nebude vyvinutá vakcína proti covid-19. Většina odborníků tvrdí, že vakcína nebude na sériovou výrobu připravena alespoň rok.

  • Aktuální počty nakažených a uzdravených ve světě

  • Aktuální počty mrtvých ve světě

  • Čína je obviňována z nenávistného chování vůči Afričanům

    Po mezinárodním tlaku se Čína zavázala zlepšit zacházení s Afričany v Kuang-čou poté, co byla obviněna z diskriminace. Uvedla ale, že veškerá obvinění z „rasistického a diskriminačního“ chování odmítá.

    Afričané tvrdí, že se stávají terčem urážlivých útoků a jsou nuceni opouštět byty vlastněné Číňany. Situace se zhoršila poté, co v zemi začaly převládat případy importované nákazy. Spojené státy odsoudily čínské úřady za „xenofobní chování vůči Afričanům“.

  • Střípky z koronavirové Afriky. Brutalita, ebola, bezdomovectví

    Nedostatek pitné vody a léků, ozbrojené konflikty, chudoba, bezdomovectví, ebola - jen nepatrný výčet problémů, se kterými se Afrika dosud potýkala. A mezi které se přidává jeden nový.

    Více o dění v jednotlivých afrických zemích v článku:

  • 585 členů americké letadlové lodi má koronavirus

    Podle prohlášení amerického námořnictva má 585 členů letadlové lodi Theodore Roosevelt pozitivní test na koronavirus. K dnešnímu dni bylo otestováno 92 procent posádky. 3 696 lidí bylo přemístěno na břeh.

  • Turecký ministr odstoupí kvůli vyhlášení zákazu vycházení

    Vlivný turecký ministr vnitra Süleyman Soylu dnes na Twitteru oznámil, že odstoupí ze své funkce. Jeho krok souvisí se zavedením dvoudenního zákazu vycházení ve velkých tureckých městech kvůli šíření koronaviru. Zákaz, který platil o víkendu, byl v pátek vyhlášen jen ve velmi krátkém předstihu a reakcí Turků bylo, že v panice vzali útokem veškeré obchody, informovala agentura AFP.

    „I když šlo jen o omezené časové období, incidenty, které se odehrály před zavedením zákazu vycházení, se nedají označit za perfektní zvládnutí pandemie,“ uvedl Soylu ve svém prohlášení. Dodal, že rozhodnutí o zákazu vycházení bylo nicméně učiněno s dobrým úmyslem a jeho cílem bylo zpomalit šíření viru. Dvoudenní zákaz vycházení skončí dnes ve 23:00.

  • Policie v Paříži zasahovala na nepovolené mši

    Policie v Paříži zasahovala v kostele, kde se lidé shromáždili na tradiční velikonoční mši.

    Náboženské služby a všechna shromáždění byla ve Francii zakázána minulý měsíc, ale katolický kostel Saint-Nicolas-du-Chardonnet v centru Paříže přesto mši vykonal. Kněz dostal pokutu 200 euro.

  • Po desetiletích jsou v částech Indie viditelné Himálaje

  • Bulharsko znovu zavedlo povinné nošení roušek

    Bulharsko dnes v rámci boje s koronavirem znovu zavedlo povinné nošení roušek či jiných ochranných prostředků na veřejnosti. Bulharský ministr zdravotnictví Kiril Ananiev k nošení roušek vyzval již 30. března, hned následující den však nařízení zrušil, píše agentura DPA. Důvodem byly spory o účinnosti takového opatření i fakt, že roušky byly v bulharských lékárnách nedostatkovým zbožím. Bulharské lékárny jsou nyní zásobovány rouškami z Číny. Nařízení platí ode dneška až do 26. dubna.

  • Pákistán potvrdil více než 5 000 případů

    Pákistán potvrdil 5 183 případů nákazy a 88 úmrtí. Pákistánský premiér Imran Chán v neděli naléhal na mezinárodní společenství, aby „posílila opatření“ s cílem „pomoci rozvojovým zemím překonat katastrofální dopady covid-19“.

    Chán rovněž navrhl, aby byla rozvojovým zemím poskytnuta finanční pomoc. „Dilema, kterému v Pákistánu čelíme, je zachránit lidi před smrtícím virem a na druhé straně zachránit je před vyhladověním,“ řekl Chán.

  • Súdán zakazuje osobní přepravu mezi městy

    Súdán oznámil, že zakazuje veškerou osobní silniční přepravu mezi městy a zavádí nouzové zákony k prosazování dodržování opatření. Ve státě platí dvanáctihodinový zákaz vycházení, jsou zavřené školy, univerzity i kluby. Ti, kdo nařízení poruší, mohou čelit trestnímu stíhání.

    Země potvrdila 19 nemocných a dvě úmrtí. Úředníci doufají, že zabrání šíření viru zejména kvůli hospodářské krizi v zemi a oslabenému zdravotnímu systému.

  • OPEC+ sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně

    Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se dohodli na snížení těžby v květnu a v červnu o 9,7 milionu barelů denně. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mexickou ministryni pro energetiku Normu Rocío Nahleovou Garcíaovou. Cílem je reagovat na pokles poptávky po ropě v důsledku současné pandemie nemoci covid-19.

  • Britským nemocnicím mají v boji s koronavirem pomoci potápěči

    Více než pětistovka potápěčů má pomoci britským nemocnicím v péči o pacienty s dýchacími potížemi. Nemocnice chtějí využít jejich zkušeností z krizových situací.

  • Obézní Britové by měli preventivně zhubnout, radí výzkum

    Britové by se na případnou nákazu koronavirem měli připravovat pravidelným cvičením a ti, kteří mají nadváhu, by měli zhubnout. Tuto radu poskytují odborníci na základě výzkumu profesora Neila Fergusona z Imperial College. Podle výzkumu se bude nákaza v Británii šířit i nadále a ohrožení jsou pak hlavně ti, kterým by břišní tuk mohl ztěžovat dýchání.

    Podle statistik britského zdravotnického systému 38 procent pacientů na JIP trpí obezitou a více než polovina z nich zemřela. U obézních lidí starších 60 let je úmrtnost ještě vyšší. „Pokud máte velké břicho a lehnete si, jeho hmotnost tlačí na vaši bránici a snižuje objem plic,“ vysvětlil Fredrik Karpe, profesor metabolické medicíny z Oxfordské univerzity.

  • Prezident Ekvádoru nařídil snížení platu o polovinu sobě i poslancům

    Ekvádorský prezident Lenín Moreno na Twitteru oznámil, že kvůli koronakrizi nařizuje 50% snížení platu celého kabinetu. V Ekvádoru působí 24 provinčních guvernérů a 137 poslanců.

    V zemi je hlášeno 7477 pozitivních případů a 333 úmrtí.

  • Více než půl milionu nemocných hlásí USA

    Ve Spojených státech je nejméně 532 339 nemocných a 21 418 mrtvých, hlásí Univerzita Johnse Hopkinse. Jediným státem, který dosud nepotvrdil případ úmrtí, zůstává Wyoming.

  • Londýn by měl po koronakrizi přehodnotit vztah s Čínou, míní tajné služby

    Britské tajné služby MI5 (kontrarozvědka) a MI6 (rozvědka) mají za to, že Londýn by měl po krizi vyvolané koronavirem přehodnotit svůj vztah s Čínou a zvážit přísnější ochranu strategických odvětví. Čína bude podle nich po zdolání pandemie asertivněji bránit režim jedné strany. Objevují se otázky, zda by Británie neměla chránit před převzetím své klíčové společnosti, například v oblastech špičkových technologií a umělé inteligence, a zda nesnížit v britských výzkumných institucích počet čínských studentů, napsal dnes list The Guardian.

  • Von der Leyenová: Senioři možná budou muset zůstat v izolaci do roku 2021

    Senioři možná budou muset zůstat v izolaci až do příštího roku, řekla šéfka Evropské komise pro německá média. Podle Ursuly von der Leyenové je nutné omezit kontakt se staršími lidmi do doby, dokud nebude vyvinutá vakcína proti covid-19.

    Většina odborníků tvrdí, že vakcína nebude na sériovou výrobu připravena alespoň rok. Von der Leyenová uvedla, že si uvědomuje obtížnost izolace, ale zdůraznila, že jde o „otázku života a smrti, musíme tedy zůstat disciplinovaní a trpěliví“.

  • Přístup brazilského prezidenta k pandemii znervózňuje odborníky

    Odborníci v oblasti medicíny se obávají následků chování brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který i nadále podceňuje hrozbu koronavirové pandemie. Podle serveru The Guardian by mohlo Bolsonarovo jednání urychlit propad země do krize veřejného zdravotnictví. Situace v Brazílii by mohla být horší než v severní Itálii či New Yorku.

    Bolsonaro je jedním ze čtyř světových lídrů mající tendenci dopady pandemie podceňovat. Podobně jednají prezidenti Nikaraguy, Běloruska a Turkmenistánu.

  • Ve Francii zemřelo na nákazu 14 393 lidí, 561 za poslední den

    Počet obětí koronaviru ve Francii vzrostl za posledních 24 hodin o 561 na celkových 14 393, uvedly tiskové agentury s odvoláním na francouzské úřady. Celkem se dosud nakazilo 95 403 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 6845 pacientů.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy