Hlavní obsah

V dluzích kvůli nezaplacené popelnici, když jí bylo 11. Zákon to zastaví

Foto: Profimedia.cz

Vláda schválila novelu občanského zákoníku. Má zabránit vzniku nových dětských dlužníků.

Reklama

Kabinet schválil novelu občanského zákoníku, která má zabránit zadlužování dětí. Často vstupovaly do dospělosti s exekucemi.

Článek

Stačila nezaplacená popelnice nebo lístek ve veřejné dopravě. Pohledávky dětí v řádech stokorun mohly kvůli přeprodeji či úrokům narůst do statisíců. Dotčení pak „slavili“ osmnáctiny s exekucemi na krku. Seznam Zprávy popsaly několik podobných případů.

Politici chtějí po letech slibů zjednat nápravu. Do Sněmovny nyní putuje vládní novela občanského zákoníku a občanského soudního řádu z dílny Ministerstva spravedlnosti. Má zabránit, aby dítě vstupovalo do dospělosti zadlužené. Týká se to pohledávek, které vznikly právním jednáním dítěte. Nezahrnuje ale škody, které by dítě například zavinilo při krádeži.

„Bude to preventivní opatření. Mám velkou radost, že návrh prošel bez delší diskuze. Byl očekávaný a potřebný. Sladili jsme jej s poslaneckou verzí. Novela navrhuje učinit nezletilé mladší třinácti let zásadně nezpůsobilé k náhradě škody, a to s ohledem na jejich faktickou neschopnost škodu nahrazovat,“ sdělila ministryně spravedlnosti Marie Benešová na tiskové konferenci po jednání vlády.

Změny mají zároveň posílit odpovědnost zákonných zástupců, většinou rodičů, za tyto pohledávky. Upravený návrh také posílí postavení nezletilých před soudy. Nebude tak možné proti nim vydávat platební rozkazy nebo rozsudky pro zmeškání.

Podle údajů Exekutorské komory jsou v Česku asi tři tisíce dětí v exekuci, dalším desítkám tisíc dospělých vznikly dluhy v době nezletilosti.

Problematice se také dlouhodobě věnuje poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD), která se na vzniku novely podílela. Jak upozornila, novinka ale neřeší i zpětný zánik dětských dluhů. „Přitom podle několika ústavních nálezů je vymáhání takových dluhů nepřípustné,“ uvedla Valachová.

Právě otázka zpětného mazání dluhů veřejnost rozděluje. „Existují velké tlaky od exekutorů, institucionálních věřitelů či obcí, aby se dětské dluhy neškrtaly zpětně, protože v tom mají věřitelské společnosti obrovské peníze,“ doplnila poslankyně.

Ministryně potvrdila, že zákon zabrání vzniku nových nezletilých dlužníků. „V legislativě to tak bývá, že se to neřeší zpětně. My jsme hlavně už nutně chtěli předložit novelu, abychom problém řešili,“ upřesnila na dotaz Seznam Zpráv ministryně.

Se zpětným mazáním nesouhlasí například Exekutorská komora. „Podle návrhu bude možné některá exekuční řízení částečně zastavit. Většinu však nikoliv, neboť by se jednalo právě o nepřípustnou retroaktivitu. Tím ale není dotčena možnost pro osoby s dluhy z doby nezletilosti se oddlužit za příznivějších podmínek. Není ani vyloučena alternativa zastavení exekuce z jiného důvodu. Třeba kvůli vadnému exekučnímu titulu,“ uvedla mluvčí komory Lenka Desatová.

Podle advokátky Kristýny Dolejšové Kabelové, která dětské dlužníky zastupuje, jsou změny potřeba. „Uvítáme jakoukoli verzi, která zamezí vzniku dětských dluhů,“ sdělila advokátka.

Jak několikrát upozornily Seznam Zprávy, tisíce lidí v Česku stále řeší finanční problémy, které jim vznikly před dovršením dospělosti. Pohledávky stále vymáhají některé fakultní nemocnice nebo obce.

Například Moravskoslezský kraj a jeho instituce loni dětské dluhy přestaly vymáhat s ohledem na nálezy Ústavního soudu. „Novela určitě pomůže zamezit vzniku dětských dluhů, ale není samospásná. Je potřeba, aby se k tomu postavili také ti, kteří v ruce drží pohledávky,“ uvedl šéf právního oddělení z krajského úřadu v Ostravě Václav Těžký.

Neziskové organizace chtějí do novely prosadit, aby veřejné instituce, které zpětně prominou dětské dluhy, nečelily nařknutím, že jednají v rozporu s péčí řádného hospodáře.

Sdružení místních samospráv v připomínkovém řízení uvedlo, že by obce mohly přijít o část příjmů z poplatků, které jim náleží. „Věřiteli v případě nezletilých dlužníků nejsou pouze ekonomicky silné subjekty. Nezřídka jimi bývají i územní samosprávné celky včetně menších obcí, pro něž je každá ztráta finančních prostředků velmi citelná,“ napsali právníci sdružení.

Novelu nyní projedná Sněmovna, začne platit nejdříve v příštím roce.

Reklama

Doporučované