Hlavní obsah

V Emirátech je jen jediná hvězdná observatoř. Byli jsme se tam podívat

Al Sadeem Observatory je jediná svého druhu široko daleko.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Nebe bez mraků a žádný světelný smog. Přesto mají Spojené arabské emiráty jen jednu jedinou observatoř.

Článek

Okolí silnice se po opuštění Abú Dhabí velmi rychle změní. Vysoké domy střídá písek. Po hodině cesty dorazíme do oblasti jménem Al Wathba, kde sjedeme z hlavní cesty. Za písečnými dunami nás vítají letní sídla nebo odpočinkové domy lidí z města. Jeden z nich je trochu jiný.

Nikdo není takový blázen, aby utratil tolik za teleskopy

Na zahradě má totiž bílou kopuli. Dostali jsme se k jediné observatoři široko daleko. Al Sadeem Observatory totiž není jenom jediná hvězdárna v SAE, ale i na celém Arabském poloostrově. Pro sebe a své kamarády si ji zřídil Thabet Al Qaissieh.

„Proč jsem jediný v zemi? Nevím. Nikdo kromě mě asi není takový blázen, aby utratil tolik za teleskopy,“ říká hrdý majitel, který se objevil už v několika zdejších novinách.

Observatoř, kterou vybudoval na rodinném pozemku, ho stála zhruba 10 milionů korun. S kolegy zkoumají hlavně černé díry. Rádi by se ale víc pustili také do bolidů. Tedy meteoritů, které dopadly do pouště. V tom by jim mohla pomoct Česká republika, protože Astronomický ústav Akademie věd v Ondřejově patří mezi světovou špičku v určování přesného místa jejich dopadu.

Co meteorit, to příběh

Poušť, kde se úlomky tak snadno nerozbijí, tomu nahrává. „Každý meteorit, který můžeme studovat, nám poodhalí kus příběhu a historie našeho solárního systému nebo dokonce celého vesmíru,“ vysvětluje Al Qaissieh.

Thabet, i když sám vystudoval politickou ekonomii a je hlavně podnikatel, zřídil observatoř jako svůj koníček. Nečeká, že se mu peníze vrátí, a bere to jako svůj vklad do rozvoje zdejší společnosti – spolupracuje se středními i vysokými školami. Sám na místě pozorováním hvězd a jiných astronomických úkazů tráví každou noc.

Na to, kde je a jak to na jediné observatoři v SAE vypadá, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované