Hlavní obsah

Z města, kde se zachraňuje Evropa. V Římě 27 zemí podepsalo deklaraci k EU

Pavlína Kosová, zvláštní zpravodajka Seznamu na summitu EU, se hlásí z Říma.

 

Reklama

Na sobotním setkání lídrů sedmadvaceti představitelů evropských zemí v Římě se zúčastnění shodli, že jednota Evropské unie musí pokračovat.

Článek

Představitelé sedmadvaceti členských států Evropské unie v sobotu v Římě potvrdili své odhodlání pokračovat ve společné Evropě i po odchodu Velké Británie.

V den 60. výročí podpisu Římských smluv, které se staly základem evropské integrace, se lídři sedmadvacítky v deklaraci přihlásili k myšlence, že EU musí být jednotná a nedělitelná.

Evropská unie by podle představitelů sedmadvaceti evropských zemí měla být za deset let bezpečná, prosperující, konkurenceschopná a sociálně odpovědná. K podpisu prohlášení shrnujícího společnou vizi pro budoucnost EU došlo ve stejném sále paláce na římském Kapitolu, kde byly před 60 lety uzavřeny Římské smlouvy.

Pouze jednotná Evropa může být vzhledem ke zbytku světa suverénní.

„Evropa jako politická entita bude buď jednotná, nebo nebude vůbec," prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten zároveň zdůraznil, že právě a pouze jednotná Evropa může být vzhledem ke zbytku světa suverénní a garantovat nezávislost členským státům a svobodu občanům.

Českou republiku na neformálním summitu reprezentoval premiér Bohuslav Sobotka.

Víkendová schůzka v Římě se koná bez účasti Britů, kteří ve středu zahájí proces vystoupení z EU. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker loňské rozhodnutí Britů z bloku odejít dnes v Římě označil za tragédii. Zbylé členské státy nyní zdůrazňují, že „Evropa je naší společnou budoucností".

Reklama

Související témata:

Doporučované