Hlavní obsah

V Hongkongu poklidně demonstrovaly statisíce lidí, Trump varoval Čínu před násilím

Záběry z deštivého Hongkongu, kde se v neděli opět sešly statisíce demonstrantů.Video: Reuters

 

Reklama

V Hongkongu se v neděli navzdory dešti sešly statisíce protivládních demonstrantů, jejichž akce se podle dostupných informací tentokrát obešla bez střetů s policií.

Článek

Organizátoři uvádějí, že se poklidného protestu celkem zúčastnilo dokonce 1,7 milionu lidí, kteří žádají svobodné volby a konec policejních násilností. Policie naopak tvrdí, že ve špičce protestu bylo účastníků něco přes 100 tisíc. Pořadatelé dali najevo, že chtějí v demonstracích pokračovat.

Americký prezident Donald Trump v neděli varoval Čínu před použitím násilí proti demonstrantům v Hongkongu. Pokud se tak stane, bylo by velmi obtížné se s Čínou dohodnout na obchodní smlouvě, zdůraznil šéf Bílého domu. „Pro mě by bylo mnohem obtížnější podepsat dohodu, pokud by byla v Hongkongu použita síla,“ řekl Trump. Věří, že čínský prezident krizi vyřeší lidsky.

USA a Čína jsou v současnosti uprostřed obchodní války a usilují o uzavření obsáhlé obchodní dohody. Přímé odpovědi na otázku, zda USA podporují demonstranty v Hongkongu, se americký prezident vyhnul, ale zdůraznil, že podporuje svobodu a demokracii.

Protesty bývalou britskou kolonií, která se roku 1997 vrátila pod správu Číny, zmítají už 11 týdnů. Odstartoval je nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a odchod propekingské správkyně poloautomního města Carrie Lamové.

Reklama

Doporučované