Hlavní obsah

V Hongkongu pokračují protesty. Aktivisté tentokrát obsadili policejní velitelství

V Hongkongu pokračují protesty.Video: Reuters

 

Reklama

V Hongkongu pokračují protesty proti zákonu o vydávání osob do pevninské Číny. Demonstranti zablokovali policejní velitelství a požadují odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové a úplné stažení návrhu zákona, jehož projednávání bylo po protestech o víkendu přerušeno.

Článek

V Hongkongu se opět sešli demonstranti, aby protestovali proti návrhu zákona o vydávání osob. Podle britské BBC tisíce lidí oblečených v černém a s maskami zablokovaly hlavní ulici a později se na pokyn studentského vůdce Joshuy Wonga vydaly k budově policejního velitelství. Policie demonstranty požádala, aby se pokojně rozešli, protože shromáždění by mohlo mít negativní vliv na fungování policie a dalších pohotovostních složek.

Demonstranti kromě odstoupení správkyně Hongkongu požadují úplné stažení zákona o vydávání osob, proti kterému v minulých týdnech protestovaly miliony lidí. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová sice pozastavila schvalovací proces zákona, ale pouze dočasně. Protestující se také nechali slyšet, že demonstrace jsou mírumilovné a nejde o žádné výtržnictví, jak akce označuje policie.

Minulý týden bylo v Hongkongu zraněno 80 lidí po tom, co bezpečnostní složky použily proti demonstrantům slzný plyn a vodní děla. Zatčeno bylo celkem 32 lidí, jejichž propuštění demonstranti rovněž požadují.

Podle kritiků kontroverzní zákon ohrožuje nezávislost Hongkongu na pevninské Číně. Hongkong je sice součástí Číny od roku 1997, nicméně funguje na principu „jedna země, dva systémy“, který Hongkongu přiznává řadu svobod, které jsou jinak obyvatelům Číny odpírány.

Reklama

Související témata:

Doporučované