Hlavní obsah

V Indii zabíjela písečná bouře. Přes 90 lidí stála katastrofa život

Při písečné bouři zahynulo více než 90 lidí.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Přírodní katastrofa z noci na čtvrtek zasáhla hlavně severní regiony Indie, které nyní hlásí více než 90 mrtvých a přes 160 zraněných. O tragických dopadech písečné bouře informovala s odvoláním na místní úřady agentura AP. Počty obětí podle nich nemusí být konečné.

Článek

„Upozornili jsme všechny vládní i soukromé nemocnice. Zmobilizovali jsme vládu i města, která nám poskytly své zdroje, přidali se ale i obyčejní lidé, soukromý sektor. Všechny zraněné se snažíme dostat na pohotovost a také usilujeme o zpřístupnění cest,” řekl k aktuální situaci policejní ředitel města Alwar Rahul Prakash.

Alwar leží v Rádžasthánu, který podle agentury Reuters nahlásil 33 obětí. Spolu s Uttarpradéší, která podle AP informovala o 64 mrtvých, patří ke katastrofou nejhůře postiženým státům na severu Indie. Většinu úmrtí způsobily padající zdi a stromy vyvrácené náporem silného vichru.

„Zažili jsme nelítostnou bouři a neobvykle silný vítr,” popsal přírodní katastrofu Hermant Gera, který má na starosti krizový management v Rádžasthánu.

Písečná bouře se ve státě Uttarpradéš přehnala také přes město Ágra, kde se nachází slavný Tádžmahal. Vítr zde podle oficiálních zdrojů dosáhl rychlosti až 130 kilometrů za hodinu a způsobil tak zvlášť velkou zkázu. O život přišlo 43 osob.

Významná památka ze seznamu světového dědictví UNESCO však nepřišla k žádné újmě.

Mnoho domů, často postavených z nepálených cihel, se ale devastaci nevyhnulo. Nejčastěji se jim propadly střechy nebo zřítily stěny, které pod sebou pohřbily spící obyvatele. V několika obydlích vypukl i požár poté, co do nich udeřil blesk.

Podle agentury AP nebyli lidé v Indii na bouři připravení. Začátek sezony monzunových dešťů očekávali zhruba až za šest týdnů.

Reklama

Doporučované