Hlavní obsah

V Jemenu zemřelo při vojenské přehlídce šest vojáků. Povstalci k útoku použili drony

Povstalecká skupina v Jemenu usmrtila šest vojáků.Video: Reuters

 

Reklama

Na vojenskou přehlídku jemenské armády v provincii Láhidž zaútočil bezpilotní letoun. Při úderu zahynulo podle agentury AFP šest vojáků a dalších dvanáct bylo zraněno. Za útokem stojí podle médií šíitští povstalci Húsíové.

Článek

Přehlídka jemenské armády se ve čtvrtek stala cílem útoku, který zřejmě spáchali šíitští povstalci Húsíové. Exploze otřásla leteckou základnou ve městě Anad, kde se přehlídka konala. Útok podle svědků zranil i několik vysokých důstojníků včetně zástupce náčelníka štábu.

Terčem atentátu mělo být podle povstalecké televizní stanice „velení okupantů”. Armádní zdroje agentury Reuters uvedly, že dron mířil na pódium s vysokými vojenskými představiteli.

V občanské válce, jež Jemen už čtyři roky sužuje, proti sobě bojují šíitští povstalci Húsíové, které podporuje Írán, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abda Rabúa Mansúra Hádího. Tomu od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Konflikt má již na svědomí tisíce lidských životů, zhruba polovině obyvatel Jemenu – kolem 14 milionů – zároveň podle OSN hrozí hladomor.

Podle agentury Reuters není jasné, zda se čtvrteční přehlídky zúčastnili i zástupci Spojených arabských emirátů nebo Saúdské Arábie, kteří rovněž bojují na straně jemenské vlády.

Húsíové v listopadu loňského roku oznámili, že pozastaví útoky na pozice jemenské armády i jejích spojenců. Nyní však napětí vzrostlo kvůli plnění příměří v přístavním městě Hudajdá, na němž se znesvářené strany pod dohledem OSN dohodly loni v prosinci ve Švédsku. Obě strany sporu se od té doby obviňují z jeho porušování.

Reklama

Doporučované