Hlavní obsah

V Jemnici začala oprava hrobky rodu Pallavicini

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hrobka je v havarijním stavu a zatéká do ní. Město zde chce v budoucnu vybudovat expozici věnovanou historii šlechtických rodů v kdysi královském městě Jemnici s důrazem na rod Pallavicini.

Článek

Jemnice na Třebíčsku začala s dlouho připravovanou opravou hrobky rodu Pallavicini. Do konce roku má skončit oprava střechy za asi 1,5 milionu korun, která zamezí zatékání do neoklasicistní stavby z roku 1902. Jemnice získala na opravu střechy příspěvek z havarijních fondů Kraje Vysočina a Ministerstva kultury. Dohromady je to 550 tisíc korun, milion korun hradí asi čtyřtisícové město z vlastního rozpočtu. „Tato památka je pro nás druhá nebo třetí nejvýznamnější ve městě a chceme ji zachovat. Tím, že je to havarijní stav, saháme do svého rozpočtu a snažíme se to vyřešit,“ řekl starosta města Miloň Slabý (SNK).

Práce by měly v příštích letech pokračovat, ale na další opravy bude chtít město získat dotace i z programu záchrany architektonického dědictví, jak se to v minulosti podařilo u středověkého kostela svatého Víta nebo zámku. Odhady kompletní opravy jsou v desítkách milionů korun.

V hrobce by v budoucnu mohla být stálá expozice věnovaná historii šlechtických rodů v kdysi královském městě Jemnici s důrazem na rod Pallavicini, který byl v letech 1842-1945 posledním vlastníkem jemnického panství. Návrh rodinného mauzolea vypracovali vídeňští architekti Otto Hofer a Wilhelm Zech. Uvnitř hrobky postavené na půdorysu rovnoramenného kříže se nachází třímetrový bronzový kříž s Kristem od českého sochaře Ignáce Weiricha.

Jemnice má asi třicetihektarovou městskou památkovou zónu zabírající centrum města i se zámkem, oborou a parkem. Další významnou památkou je kostel sv. Víta v severovýchodní části města nebo hrobka stojící severně od města.

Na zámku se letos podařila dokončit oprava krovů střech v celkové hodnotě přibližně deset milionů korun a čeká na novou krytinu, což podle starosty znamená přibližně dalších 13 milionů korun.

Reklama

Doporučované