Hlavní obsah

V Jeseníku se příští víkend uskuteční nový festival Jesnění

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Koncerty, výstavy a divadlo doprovodí příští týden první ročník festivalu Jesnění v Jeseníku. Třídenní přehlídka představí návštěvníkům známá jména současné umělecké scény i publicistiky i kreativní a talentované osobnosti.

Článek

Akce s podtitulem sousedsko-kulturní festival se bude konat na desítce míst ve městě a okolí, například ve Smetanových sadech, v kině Pohoda, na náměstí Svobody a Masarykově náměstí, na lázeňském vrchu Gräfenbergu i protilehlém Křížovém vrchu a ve Vodní tvrzi.

„Návštěvníci se mohou těšit na koncerty, interaktivní divadlo, autorská čtení, vernisáže, přednášky, tvořivé dílny, soundwalk nebo komentovanou vycházku po historických zapomenutých stezkách a na jejím konci koncert na Zlatém Chlumu,“ uvedla jedna z organizátorek přehlídky Amálie Štrajtová.

Program začne v pátek na Masarykově náměstí Jesenickými farmářskými trhy. Festival nabídne až do neděle například koncerty kapel Kittchen, Good Times Only či kapelu s názvem něco něco. Součástí bude také trh s regionálními produkty a food festival Restaurant Day, v programu je však také swingová tančírna, pouliční muzicírování či improvizační divadlo.

Do programu jsou zapojeny také univerzity. Platforma positivJE spolu s Univerzitou Palackého představí 11 jesenických kreativců a pokřtí katalog DESIGN kreativJE. Studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně přednesou enviromentální architektonické úvahy o městě, krajině a lidech. Více o programu a festivalu najdou zájemci na www.jesneni.cz a na sociálních sítích. „Festival je jedinečný svým rozsahem a záběrem, taková akce se tu ještě nikdy nekonala a jsem ráda, že ho můžeme uskutečnit v dnešní trochu složité době,“ uvedla hlavní koordinátorka akce Martina Seidlerová.

Festival Jesnění je sousedsko-kulturní nemainstreamový festival, pořádaný spolkem Sudetikus, jehož cílem je posílení kulturního a komunitního ducha v Jeseníku a vytvoření prostoru pro setkávání a diskusi. Zároveň má za úkol propojit místní umělce se současnou uměleckou scénou a inspirovat příběhy. Festival propojí městské kulturní prostory a oživí veřejné prostory města Jeseník a jeho nejbližší okolí, uvedli pořadatelé.

Reklama

Doporučované