Hlavní obsah

V katedrále sv. Víta lze s výjimkou chodit na ranní mše

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pokud nejde o individuální duchovní péči a službu, platí omezení opustit okres i pro věřící, bohoslužbu tedy mohou navštívit pouze v okresu svého bydliště. Nadále zůstává omezení na deset procent kapacity míst k sezení.

Článek

Od 1. března platí z rozhodnutí vlády v ČR přísnější opatření v boji proti šíření koronaviru, omezen byl především pohyb osob. Platí výjimky pro cestování například za prací, vždy je ale musí člověk při náhodné kontrole doložit. Výjimka z cestování mimo okres je udělena také pro účast na pohřbu, nikoli ale pro účast na svatbě.

Pražský hrad, v jehož areálu se nachází katedrála sv. Víta, je v době pandemie dlouhodobě uzavřen. „Na základě rozhodnutí Kanceláře prezidenta republiky jsou od 1. března ranní mše svaté v 07:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od pondělí do soboty přístupné veřejnosti,“ uvedla v úterý katedrála. Podobné výjimky byly i pro některé bohoslužby v době vánočních svátků.

Lidé do areálu Hradu mohou vstupovat pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří za doprovodu pracovníka Metropolitní kapituly, který tam účastníky bohoslužby vyzvedne krátce před jejím zahájením. K účasti na mši je nutné dostavit se nejpozději do 06:55. Podmínky účasti na bohoslužbě se řídí aktuálními hygienickými opatřeními.

Kromě této výjimky je do odvolání pro veřejnost uzavřen celý areál Pražského hradu. Pravidelné nedělní mše v 10:00 se budou vysílat přes internet a Facebook. Areál Pražského hradu je v souvislosti s protipandemickými opatřeními uzavřen už od poloviny října. Původně se počítalo s dvoutýdenní uzávěrou, opatření ale platí již čtyři a půl měsíce. Pražský hrad se veřejnosti kvůli epidemii koronaviru uzavřel na jaře. Lidé do jeho areálu nemohli vstoupit více než dva měsíce od poloviny března do druhé poloviny května.

Prezident Miloš Zeman v té době pobýval na zámku v Lánech. Zpět do své hradní kanceláře se vrátil koncem května. V Lánech Zeman pobýval i po většinu prázdnin a podzimu, kdy se zotavoval ze zlomeniny ruky. V poslední době úřaduje z Hradu několik dní v týdnu.

Věřícím začala Popeleční středou 17. února postní doba, která je už druhým rokem ovlivněna pandemií. Čtyřicetidenní půst naplněný odříkáním, hledáním cesty k bohu i sobě samému trvá až do Velikonoc. Zelený čtvrtek předcházející hlavním velikonočním svátkům letos připadá na 1. dubna. Omezení pohybu má zatím v ČR trvat do 21. března.

Loni byly Velikonoce o týden později, Zelený čtvrtek byl 9. dubna a v ČR platil nouzový stav; ten současný platí zatím do 28. března. Lidé se mší účastnili na dálku, přenášely se po internetu nebo je vysílaly televize.

Reklama

Související témata:

Doporučované