Hlavní obsah

V katedrále svatého Václava vystavuje své světelné objekty Jan Pamuła

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Autorem světelných obrazů, digitálních animací a grafických listů je polský malíř, grafik, autor objektů a vysokoškolský pedagog Jan Pamuła, který je označován za průkopníka počítačového umění v Polsku.

Článek

Výstava Jana Pamuly je součástí největšího letošního projektu Muzea umění Olomouc, jde o přehlídku současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021. Výstava s názvem Jan Pamuła: Světelné objekty bude k vidění do konce října, sdělil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Výstava je do krypty dómu umístěna záměrně, podle zástupců muzea její jedinečné prostředí umožní návštěvníkovi vstoupit do dialogu mezi sakrálním a abstraktním uměním. „Rozhodujícím obdobím pro Pamułův tvůrčí vývoj byla sedmdesátá léta, kdy se začal zabývat geometrickou abstrakcí, do které promítal svůj zájem o filozofii. Od té doby hledá systém, který by vizuálně zrcadlil univerzální zákony přírody. Tyto harmonicky působící obrazy, založené na matematických výpočtech, zároveň vykazují nezaměnitelné koloristické kvality,“ uvedl jeden z kurátorů výstavy Ladislav Daněk.

Sedmasedmdesátiletý umělec se nevyhýbá využití nových technologií v umění, které mu pomáhají jeho barevné a tvarové kompozice posunout na další úroveň. „V posledních letech se ve své práci stále více věnuje také využití aktuálních světelných technologií, které mu v kombinaci digitálního zpracování s LED světlem nabízejí nové možnosti vyjádření,“ doplnila spolukurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová. Zatím poslední etapa, která v Pamułovi budí největší emoce, je tvorba light boxů a digitálních animací, dodali zástupci muzea.

Polský malíř a grafik je jednou z hlavních osobností, kterou představuje přehlídka současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021. Na výstavním projektu Muzea umění budou svá díla prezentovat desítky umělců z Česka, Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a dalších zemí až do začátku ledna příštího roku. Součástí přehlídky jsou workshopy, koncerty, divadelní představení, happeningy a přednášky. Hlavní výstava, kde se lidé mohou rovněž seznámit s tvorbou Jana Pamuły, nese název Universum. Muzeum jeho dílu věnuje nejen samostatný výstavní projekt, ale vydalo navíc také rozsáhlou autorovu monografii.

Reklama

Související témata:
Jan Pamuła

Doporučované