Hlavní obsah
Online

V KLDR je výjimečný stav, hlásí první možnou nákazu koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených ve světě překonal hranici 16 milionů. Nejhůře zasaženou trojici států tvoří USA, Brazílie a Indie, první případ nákazy se nejspíš objevil i v KLDR. Vývoj světového dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyhlásil výjimečný stav a svolal v sobotu mimořádnou schůzi politbyra kvůli obavám z prvního případu nákazy koronavirem, napsala dnes severokorejská agentura KCNA.

- Brazílie v uplynulých 24 hodinách zaznamenala dalších 1211 úmrtí s koronavirem a 51 147 nově nakažených. Jde o vysoká čísla, podle odborníků jsou ale počty nakažených v Brazílii ještě mnohem vyšší, než se oficiálně udává.

- Cíleně vycvičení psi spolehlivě zvládnou vyčenichat lidi nakažené koronavirem, vyplývá z výsledků studie veterinární univerzity v německém Hannoveru. Metoda by podle autorů mohla být použita při kontrole míst či akcí s velkou koncentrací lidí.

  • Maroko uzavře svá největší města

    Maroko přestane od půlnoci vpouštět návštěvníky do některých ze svých největších měst. Jde o další opatření proti šíření koronaviru, uvedlo v neděli ministerstvo vnitra a zdravotnictví. Mezi města, která mají být uzamčena, patří Casablanca, Tangier, Marrákeš, Fez a Meknes. Země před měsícem zmírnila celonárodní uzamčení, ačkoli mezinárodní lety jsou stále pozastaveny, s výjimkou zvláštních letů vnitrostátních leteckých společností přepravujících Maročany nebo zahraniční rezidenty.

    V neděli ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že eviduje 633 nových případů, což je jeden z dosud největších nárůstů. Celkový počet potvrzených případů vzrostl na 20 278.

  • Více než 50 % testovaných vzorků v Afghánistánu je pozitivních

    Počet potvrzených případů v Afghánistánu přesáhl 36 000, píše podle The Guardianu novinář Akhtar Mohammad Makoii. Úmrtí související s koronavirem vzrostla o 12 na 1259. Ve své nejnovější aktualizaci ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že počet lidí, kteří byli na virus pozitivně testováni, dosáhl 36 157, což je o 121 více než předchozí den.

    Počet obětí v hlavním městě Kábulu, který byl nejhůře postiženou oblastí v zemi, dosáhl 507. Kábul doposud zaznamenal 14 529 potvrzených případů. „Na základě statistik, které dorazily z laboratoří, je více než 50 % případů pozitivních,“ řekl Mohammad Rafiq Sherzai, vedoucí zdravotního oddělení v Heratu. V zemi sužované válkou panují obavy z další vlny kvůli blížícímu se Svátku oběti.

  • Pelosiová: Jde spíš o „Trumpův virus“

    Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosiová se krátce po Trumpově pravidelném brífinku ke koronavirové situaci ujala slova a označila nákazu za „Trumpův virus“ v reakci na jeho narážku o „čínské chybě“.

    „Myslím, že prezident nasazením roušky a uznáním, že nejde o podvodné nařízení, zároveň i uznal vlastní chyby,“ řekla podle CNN. „Ve skutečnosti je to evidentně Trumpův virus.“

  • Situace na části Balkánského poloostrova se nevyvíjí příznivě

    Nepříznivě se epidemie vyvíjí také na části Balkánského poloostrova. V Srbsku za poslední den přibylo 467 potvrzených případů koronavirové nákazy, což je rekord. Už 2600 lékařů, učitelů, umělců či opozičních představitelů podepsalo petici, v níž žádají odvolání krizového štábu, zřízeného pro koordinaci boje proti pandemii.

    Dramatická je situace i v sousední Severní Makedonii a Bosně a Hercegovině, kde dnes shodně padla hranice 10 000 nakažených. V Chorvatsku naopak nákaza mírně ustupuje. Za posledních 24 hodin zde evidovali 65 nových případů, což je pokles již čtvrtým dnem po sobě.

  • Za posledních 24 hodin přibylo na Floridě 9300 případů

    Florida se dnes stala po Kalifornii druhým státem, který v celkovém počtu nakažených předčil New York, jenž byl nejvíce zasaženým státem na počátku pandemie v zemi. Uvedla to s odvoláním na své údaje agentura Reuters. Za posledních 24 hodin přibylo na Floridě 9300 případů nákazy, čímž celková bilance tohoto státu stoupla na 432 855. Kalifornie eviduje o přibližně 25 000 nakažených více než Florida. Stát New York je momentálně třetí s 415 827 infikovanými, nadále ale vévodí statistikám zemřelých: oproti bezmála 6000 obětem na Floridě tu s covidem-19 zemřelo více než 32 000 lidí.

  • Srbsko hlásí rekordních téměř 500 nově nakažených koronavirem

    V Srbsku za poslední den přibylo téměř 500 potvrzených případů koronavirové nákazy, což je nejvyšší nárůst od začátku epidemie v zemi. Informovala o tom místní média s odvoláním na zdravotnické úřady. Severní Makedonie a Bosna a Hercegovina dnes shodně překonaly hranici 10 000 nakažených.

    Srbsko se sedmi miliony obyvatel za posledních 24 hodin evidovalo 467 nakažených a osm obětí s covidem-19. Aktuálně největšími ohnisky infekce je metropole Bělehrad a další velká města Novi Sad a Kragujevac. Členka krizového štábu Darija Kisičová Tepavčevičová uvedla, že vláda s ohledem na rychlé šíření nákazy zvažuje možnost zavedení povinné karantény pro cestovatele z vybraných zemí, kteří do Srbska přijedou.

  • Za nenošení roušek v Itálii padají desetitisícové pokuty

    Již tři podniky v italském městě Salerno, které leží jižně od Neapole, dostaly pokutu kvůli novým zpřísněným koronavirovým opatřením vyhlášeným regionálními úřady. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na místní média. „Pokud si naši spoluobčané myslí, že problém je vyřešen, znamená to, že za několik týdnů se ocitneme opět ve vážné krizi,“ uvedl již v pátek na Facebooku guvernér Kampánie Vincenzo De Luca. „Věděli jsme, že dojde k opětovnému nárůstu počtu nakažených, očekávalo se to,“ dodal guvernér jen pár hodin předtím, než nové nařízení o pokutách za nenošení roušek začalo platit.

    Klíčovou částí nového opatření je pokuta 1000 eur (přes 26 000 korun) pro každého, kdo nebude mít v uzavřených prostorech na obličeji roušku. Uzavřenými prostory se rozumí veřejné budovy, supermarkety, bary, restaurace, obchody či veřejná doprava. Podle nařízení „mohou dopravci zakázat vstup do dopravních prostředků tomu, kdo roušku nemá“.

  • El País: Skutečný počet úmrtí s covidem-19 může být mnohem vyšší

    Počet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19 by ve Španělsku mohl být až o 60 procent vyšší, než jsou oficiální čísla. Vyplývá to z výsledků šetření španělského deník El País. Nedostatečné testování, zejména v samotném počátku pandemie, podle španělského listu znamená, že oficiální statistiky uvádějí nižší čísla, než je skutečnost. Podobný problém se objevil i v mnoha dalších zemích. Oficiální bilance hovoří o 28 432 obětech.

    Deník proto zvolil jiný přístup, využil regionálních statistik a sečetl všechna potvrzená i podezřelá úmrtí v souvislosti s koronavirem. Následně došel k číslu 44 868 mrtvých. Jestliže se ukáže, že je tato bilance správná, bude to znamenat, že Španělsko, pokud jde o mrtvé, je druhou nejvíce postiženou zemí v Evropě po Británii. Jak poznamenala agentura Reuters, španělské ministerstvo zdravotnictví zatím nová zjištění deníku El País nekomentovalo.

  • V Hongkongu nákaza stále roste, doufá ale ve zlepšení

    Třetí pandemická vlna, jak čínská média současnou situaci v Hongkongu označují, vykazuje mírné známky opadnutí. Město sice potvrdilo dalších 128 případů, po sobotním rekordu se ale počty snižují. Celkový počet nakažených vzrostl na 2 633.

    Zdravotnické úřady nad třetí vlnou vyjadřovaly hluboké znepokojení. I přes přísná opatření se nedařilo dostat nákazu pod kontrolu.

  • Prázdninový seriál: Povinná karanténa pro britské navrátilce ze Španělska

    S účinností ode dneška platí pro Brity povinnost karantény po návratu ze Španělska. Podle ministra zahraničí Dominika Raaba k tomu Londýn vedly údaje španělských úřadů o rostoucím počtu lidí nakažených koronavirem z konce týdne. Novým nařízením nepotěšil ani španělskou vládu, ale ani turisty, kterým se tímto zkomplikovaly prázdninové plány.

    Španělská vláda chce nyní přesvědčit Británii, aby neuplatňovala dvoutýdenní povinnou karanténu u turistů, kteří se vracejí z dovolené na Kanárských a Baleárských ostrovech. Řekla to dnes podle agentury Reuters španělská ministryně zahraničních věcí Arancha Gonzálesová. „Španělsko je bezpečné. Je bezpečné pro Španěly, je bezpečné pro turisty,“ uvedla šéfka diplomacie.

    Více informací z prázdninových destinací najdete v našem pravidelném seriálu:

  • SCMP: Čína za čtyři dny otestuje šest milionů lidí

    Čínští představitelé zdravotnictví v neděli oznámili, že otestují všechny obyvatele severovýchodního města Ta-lien. Přístav v provincii Liao-ning s populací přes šest milionů lidí v sobotu potvrdil 12 nových případů a dalších 14 asymptomatických. Veškeré testy nukleových kyselin za vládní peníze by podle ředitele Národní komise pro zdraví měly být hotové do čtyř dnů.

    Většina z potvrzených případů se pojí s firmou zpracovávající mořské plody, všichni zaměstnanci a jejich nejbližší příbuzní musí povinně do dvoutýdenní karantény, napsal server South China Morning Post.

  • Nakažených v rakouském alpském středisku přibývá, je jich 44

    V rakouském alpském středisku Sankt Wolfgang, kde se tento týden objevila nákaza koronavirem u sezónních pracovníků v hotelech, se zvyšuje počet odhalených případů. Hygienici v noci na dnešek informovali, že nakažených je už 44, uvedla agentura APA. Testováno zatím bylo více než šest stovek osob, ale polovina z nich ještě nezná výsledek.

    V Rakousku začalo v posledních týdnech odhalených případů nákazy virem SARS-CoV-2 opět přibývat a úřady každý den hlásí přes stovku infikovaných. Za uplynulý den vyšly pozitivní testy u 134 lidí, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce nových případů připadá na Vídeň a Horní Rakousy, kde se nachází i Sankt Wolfgang.

  • V USA podle úřadů přibylo téměř 75 000 nakažených a 1145 obětí

    Počet nakažených koronavirem se ve Spojených státech za 24 hodin zvýšil o téměř 75 000 a obětí přibylo 1145. Informovalo o tom americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). USA tak v sobotu už pátý den v řadě zaznamenaly více než tisícovku úmrtí pacientů s nemocí covid-19, denní bilance nových případů je jedna z nejvyšších od začátku pandemie.

    CDC ve svých statistikách shrnuje údaje za uplynulých 24 hodin platné vždy k 16:00 washingtonského času. Ne vždy se přitom jeho údaje shodují s čísly, která hlásí jednotlivé státy.

  • Počet nových úmrtí s koronavirem v Rusku prudce klesl na 77

    Počet nakažených koronavirem v Rusku za posledních 24 hodin stoupl o 5765, tedy zhruba stejně jako předchozí den. Počet nových úmrtí výrazně klesl na 77 ze 146, uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje krizového centra. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 812 485 lidí. Z nich 13 269 nákaze podlehlo a vyléčilo se 600 250 osob.

  • Protesty v Izraeli. Lidem se nelíbí, jak premiér řeší koronakrizi

    Tisíce Izraelců v sobotu na několika místech země protestovaly proti nezaměstnanosti, korupci a způsobu, jakým premiér Benjamin Netanjahu řeší koronavirou krizi. V Jeruzalémě a Tel Avivu se protesty konají pravidelně již několik týdnů, jejich účastníci požadují premiérovu rezignaci.

    Koronavirus SARS-CoV-2 se v Izraeli, který má asi devět milionů obyvatel, potvrdil u bezmála 60 500 lidí. Na 455 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo. Izraelská vláda v březnu zavedla karanténní opatření, která pomohla snížit denní nárůsty nakažených. Po postupném uvolňování restrikcí od konce dubna ale začaly zejména koncem června počty nakažených opět výrazně růst.

    Netanjahuovi kritici tvrdí, že vláda dostatečně nepomohla například živnostníkům postiženým karanténními opatřeními. Protestujícím vadí i to, že vláda v rámci boje proti koronaviru vydává místy rozporuplné pokyny.

  • Indonésie se připravuje na koronavirový babyboom

    Indonéský národní úřad pro plánované rodičovství a populaci (BKKBN) v zemi, která má čtvrtou nejvyšší populaci na světě, očekává o 400 000 novorozeňat více nad běžný roční průměr. Důvodem jsou karanténní opatření, která znesnadnila dostupnost antikoncepce.

    Užívání antikoncepce se na souostroví v jihovýchodní Asii začátkem epidemie v březnu prudce propadlo, uvádí Hasto Wardoyo, šéf BKKBN. Zdravotnické úřady se kvůli tomu obávají zvýšeného počtu potratů i úmrtnosti matek. „Také nás trápí (riziko) podvýživy; ne všechny rodiny si mohou dovolit svým dětem poskytnout dobré jídlo,“ uvedl Wardoyo.

  • V Brazílii přibylo 1211 mrtvých s covidem-19, v Mexiku 729

    Brazílie v uplynulých 24 hodinách zaznamenala dalších 1211 úmrtí s koronavirem a 51 147 nově nakažených. Mexiko v sobotu ohlásilo 729 dalších úmrtí s koronavirem a 6751 nově nakažených. S odvoláním na sobotní sdělení ministerstev zdravotnictví obou zemí o tom informovala agentura Reuters.

    Podle odborníků jsou počty nakažených v Brazílii přitom ještě mnohem vyšší, než se oficiálně udává. Země totiž podle nich provádí na koronavirus SARS-CoV-2 příliš málo testů. Stejně je tomu pravděpodobně také v Mexiku.

  • Na světě je už přes 16 milionů nakažených koronavirem

    Počet lidí, kteří se na světě již nakazili novým koronavirem, překročil hranici 16 milionů. Uvádí to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně. Bilance obětí, které zemřely s nemocí covid-19, se podle tohoto zdroje blíží 645 000. Nejnovější milion infikovaných přibyl do statistik za pouhé tři dny; hranice 15 milionů padla 22. července.

  • Psi dokážou vyčenichat nakažené koronavirem, tvrdí německá studie

    Cíleně vycvičení psi spolehlivě zvládnou vyčenichat lidi nakažené koronavirem, vyplývá z výsledků studie  veterinární univerzity v německém Hannoveru. Metoda by podle autorů mohla být použita při kontrole míst či akcí s velkou koncentrací lidí, jako jsou letiště nebo sportovní zápasy.

    „Psi musejí cvičit pouze jeden týden, aby dokázali rozlišit mezi vzorky pacientů nakažených virem Sars-CoV-2 a neinfikovaných lidí,“ uvedli výzkumníci z Vysoké školy veterinární. Tým autorů studie testoval osm speciálně vycvičených psů německé armády. Po týdenním tréninku byla zvířata schopna správně rozpoznat 94 procent z 1012 vzorků slin či sekretu z plic.

  • V Německu přibylo 305 nakažených koronavirem

    Počet prokázaných případů koronaviru v Německu stoupl v sobotu o 305 lidí. Počet mrtvých se nezvýšil. Vyplývá to z dnešních údajů Institutu Roberta Kocha (RKI).

    Dosud se nákaza koronavirem v Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, prokázala u 205 269 lidí a 9118 nemocných zemřelo. V pátek přibylo 781 potvrzených případů nákazy koronavirem sedm nemocných zemřelo.

Reklama