Hlavní obsah

V kómatu prodělal dvakrát covid. Teď se probouzí a o pandemii netuší

Foto: Rodina Josepha Flavilla

Joseph Flavill je v kómatu od začátku pandemie. Na snímku, který rodina poskytla médiím, je vyfotografován ve svých 18 letech.

Reklama

Devatenáctiletý mladík prodělal v kómatu, ve kterém je deset měsíců, dvakrát onemocnění covid. Teď se probouzí a o pandemii, která změnila svět, zatím neví.

Článek

Brita Josepha Flavilla srazilo před téměř rokem auto. Od té doby je v kómatu. Za tu dobu prodělal v nemocnici nové onemocnění covid-19 hned dvakrát, aniž by o celosvětové pandemii koronaviru věděl. Nehoda se totiž stala tři týdny předtím, než se Británie ocitla v prvním lockdownu.

Při nehodně, která se stala ve městě Burton Upon Trent 1. března 2020, utrpěl Joseph zranění mozku. Z toho se v kómatu od té doby zotavuje. Teď začal reagovat a pomalu se probouzí.

„O pandemii nic neví, spal deset měsíců,“ uvedla pro britský server The Guardian jeho teta Sally Flavill Smithová. „Jeho vědomí se zlepšuje, ale stále přesně nevíme, co ví,“ řekla.

„Prostě nevím, čím začít. Kdyby mi někdo před rokem řekl, co se za rok uděje, nevím, zda bych tomu věřila,“ uvedla pro server. „Netuším, jak bude Joseph reagovat na to, čím vším jsme si prošli,“ upřesnila.

Flavill Smithová dále uvedla, že se Josephovi situaci rodina snažila objasnit ve videohovoru. Nemohli totiž s Josephem kvůli restrikcím být osobně. Nepokoušeli se ale vylíčit rozsah celé situace.

„Až se probudí, nebude tušit, co se s ním stalo, proč v nemocnici je. Mluvíme o tom po telefonu, snažíme se mu sdělit, že s ním skutečně chceme být, držet ho za ruku, ale prostě nemůžeme. Snažíme se být co nejsrozumitelnější. Není úplně čas jít do detailů. Nezdá se to reálné,“ vysvětluje. „Až se s ním uvidíme osobně, tak budeme mít příležitost vyprávět detaily.“

Teenager je v péči leicesterské nemocnice. Nedávno byl přesunut do Adderley Green centra ve městě Stoke-on-Trent, kde bude jeho rekonvalescence pokračovat. Začal již hýbat končetinami. S rodinou a přáteli komunikuje pomocí úsměvů a mrkání.

Smithová uvedla, že je Joseph v současnosti schopen se dotýkat pravého a levého ucha a hýbat oběma nohama. Odpovídá také na otázky „ano“ a „ne“ pomocí mrkání. Jeho první úsměv prý rodinu přivedl k slzám.

„Je před námi stále dlouhá cesta, jeho pokrok za poslední tři týdny je však neuvěřitelný,“ uvedla Flavill Smithová.

V průběhu zotavování prodělal nemoc covid-19 hned dvakrát. V obou případech se z onemocnění uzdravil.

Matka Josepha, Sharon, mohla svého syna navštívit v den jeho devatenáctin v prosinci. Museli ale dodržovat odstup. „V té době Joseph ještě nekomunikoval jako teď. Sharon byla moc smutná, protože nebyla jistota, že ji někdy pozná. Na setkání čekala měsíce,“ vysvětlila teta zraněného mladíka.

Rodiče zraněného mladíka vybrali ve sbírce přes 30 tisíc liber. Z té budou jeho dlouhodobé zotavování financovat.

Reklama

Doporučované