Hlavní obsah

V Kongu zuří druhá největší zaznamenaná epidemie eboly, 629 lidí už zemřelo

V Kongu je více než 1000 lidí nakažených ebolou.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Ebolou se v Kongu nakazilo už přes 1000 lidí, napsal v pondělí zpravodajský server BBC. Nynější epidemie je druhou největší, která byla dosud zaznamenána, varují humanitární pracovníci.

Článek

Od minulého srpna na toto virové onemocnění v Kongu zemřelo nejméně 629 osob. Počet nakažených výrazně stoupl minulý týden, a to o 58 případů, což je nejvíce ze jediný týden od počátku roku.

„Epidemie už trvá bezmála sedm měsíců a v této fázi bychom měli být svědky ubývání případů a nikoli jejich nárůstu,“ uvedla humanitární organizace International Rescue Committee (IRC), podle níž Kongo dosáhlo „tragického milníku“.

„Epidemie bude podle optimistické předpovědi trvat dalších šest měsíců. Podle realistického odhadu nás může čekat až rok boje s nemocí,“ odhaduje IRC.

Práci zdravotníků komplikuje nejistota a nedůvěra lidí podpořená šířením lživých informací. Několik zdravotnických zařízení bylo napadeno a nakažení pacienti se z nich dostali mezi zdravou populaci. Jen v únoru zaznamenala organizace Lékaři bez hranic (MSF) 30 útoků na zdravotníky. Někteří nemocní se klinikám patrně vyhýbají a přispívají tím k šíření nákazy.

Ve východním Kongu, které je epidemií eboly zvlášť zasaženo, operují desítky ozbrojených skupin, některé z nich ale zdravotníkům umožňují podávat lidem vakcíny a nákazu monitorovat. Organizace MFS varovala, že kontrola šíření eboly čelí atmosféře prohlubující se nedůvěry. Nedorozumění panují zejména kolem tak citlivé záležitosti, jako je nezbytnost zesnulé bezpečně pohřbít. Ebola se šíří prostřednictvím tělních tekutin infikovaných, mrtvé nevyjímaje.

Největší epidemie eboly postihla v letech 2013 až 2016 západní Afriku. Vyžádala si tehdy přes 11 000 obětí. Virem se nakazilo hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji přes 28 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované