Hlavní obsah

V Kopřivnici se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Kopřivnici na Novojičínsku se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra, které představuje jejich historii od konce 19. století až po současnost.

Článek

K vidění v něm jsou nejstarší užitkové vozy vyrobené v Kopřivnici či jejich repliky, ale například i auto, s nímž Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž - Dakar, nebo kamion z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Podstatnou část exponátů tvoří sbírka, kterou majitelé automobilky Tatra Trucks koupili od sběratele Jiřího Hlacha. Zástupci Moravskoslezského kraje a Tatry dnes muzeum slavnostně otevřeli, návštěvníci se do něj budou moci podívat od středy.

Muzeum vzniklo v rekonstruované hale bývalé slévárny, kterou Tatra Trucks i s pozemkem darovala kraji. Je pobočkou Muzea Novojičínska, jež je krajskou příspěvkovou organizací, většina exponátů ale patří Tatře. Několik exponátů je zapůjčeno z jiných muzeí či od soukromých sběratelů. Vybudování muzea přišlo zhruba na 173 milionů korun.

Vozidla jsou v muzeu rozdělena do sekcí. V jedné jsou první nákladní a užitkové vozy produkované v Kopřivnici, v dalších meziválečné automobily, hasičská auta či vojenská obrněná vozidla. K vidění je tatrovácký autobus i letištní speciál.

Část exponátů se donedávna nacházela v nedalekém Technickém muzeu Tatra, které se nyní zaměřilo jen na osobní auta. Přesunula se do něj také kolekce historických motocyklů, které kraji v roce 2015 věnoval akademický sochař Miroslav Rybička. Vedle muzea vznikl speciální depozitář pro legendární železniční vůz Slovenská strela vyrobený v Tatře v roce 1936, který se po renovaci vrátil do města letos na jaře.

Reklama

Doporučované