Hlavní obsah

V kurdském Afrínu vlajou turecké vlajky. Během několika posledních dní z něj uprchlo přes 150 tisíc lidí

Turecké a spojenecké jednotky vstoupily do kurdského Afrínu, v ulicích vlajou turecké vlajky.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

„Většina teroristů už utekla,” prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci na vysoký počet civilistů, kteří z města před tureckou ofenzívou uprchli.

Článek

Jednotky turecké armády a její spojenecké jednotky vstoupily na území severosyrského města Afrínu, v jehož oblasti bojují již od konce ledna proti syrským Kurdům. Zejména pak proti jejich ozbrojené části YPG, kterou Turecko považuje za teroristickou organizaci stejně jako Kurdskou stranu pracujících, jež funguje v Turecku. Smyslem operace Olivová ratolest má být vytlačení YPG od tureckých hranic a zabránění vzniku souvislého kurdského koridoru.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že je celé město v rukou spojenců turecké armády a že nad ním vlajou turecké vlajky. „Většina teroristů už utekla,” zareagoval Erdogan na vysoký počet civilistů, kteří z města před tureckou ofenzívou uprchli.

Ačkoliv před zahájením operace Turecko uvedlo, že bude respektovat teritoriální integritu Sýrie, syrská vláda v reakci na její zahájení oznámila, že všechny akce v okolí Afrínu bude považovat za akt agrese narušující suverenitu.

Z afrínské oblasti od středy uprchlo přes 150 tisíc lidí, uvedla exilová organizace syrských ochránců práv SOHR. Podle některých zdrojů bombarduje Turecko i civilisty, což země ale odmítá. V pátek večer například turecká armáda podnikla nálet na tamní nemocnici. V oblasti je v současné době více než 100 civilních obětí.

Evakuace pokračuje i ve východní Ghútě, v sobotu měly z oblasti odejít každou hodinu tři tisíce lidí. Více než tisíc civilistů přišlo v okolí východní Ghúty o život.

Reklama

Doporučované