Hlavní obsah

V Liberci na Velikonoce bude více bohoslužeb, i tak to stačit nebude

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Libereckém kraji se letos nebude kvůli koronavirové pandemii konat drtivá většina tradičních velikonočních akcí. Omezení se dotkne i bohoslužeb.

Článek

Kapacita kostelů je omezená na desetinu. V Liberci se kvůli tomu bude konat více obřadů, ani tak to ale stačit nebude, řekl ČTK arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka.

Do hlavního libereckého kostela sv. Antonína Velikého může na bohoslužbu za současných opatření přijít 65 lidí. „Je to málo, protože o Velikonocích chodí na ně 400 až 500 lidí,“ uvedl Jurnečka. Podle něj proto na Zelený čtvrtek i Velký pátek budou v hlavním kostele dva obřady po sobě. „Samozřejmě budeme obřady přenášet i on-line, pokud nám to technika dovolí,“ dodal. Jiné než obvykle bude i nedělní žehnání pokrmům. „Bude se konat i mimo bohoslužby, protože jinak to nepůjde. Těch možností přijít bude několik. V určenou hodinu se pár zástupců rodin shromáždí s košíky před kostelem a tam bude požehnání pokrmů,“ uvedl Jurnečka.

Ještě hůře jsou na tom pořadatelé tradičních venkovních akcí. Všechny jsou zrušené, včetně trhů na náměstích. Nebudou ani na nádvoří zámku Sychrov, v muzeích, na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova, na Vísecké rychtě v Kravařích na Českolipsku a nebude se letos ani vztyčovat a zdobit vajíčkovník v Dolní Řasnici u Frýdlantu. Z akcí, které zůstaly, je zdobení venkovních stromů v některých městech. Například v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku mohou zájemci nazdobit divoké ozdobné třešně na náměstí, velikonoční vajíčka je možné zavěšovat i na označený velikonoční keř vedle městského úřadu v Hejnicích v podhůří Jizerských hor. V Doksech na Českolipsku se rozhodli zachovat zdobení velikonočních perníčků, tentokrát ale nepůjde o skupinovou akci. Zájemci si mohou vyzvednout perníkové vejce a zdobicí sníh ve čtvrtek 1. dubna v knihovně a výsledkem se pak pochlubit on-line.

Alespoň ve virtuálním prostoru chystá velikonoční dílnu muzeum v Jablonci nad Nisou nebo v České Lípě. To chystá na 31. března kromě dílny i on-line přednášku nazvanou Čemu se věří o Velikonocích?. „Přednáška se bude snažit podívat na fenomén Velikonoc očima moderní křesťanské spirituality, snad již dostatečně dospělé k oslovení současného světa,“ uvedla za muzeum lektorka ekoporadny Veronika Ličaverová.

Reklama

Doporučované