Hlavní obsah

V libereckém Palermu uvázli i komunisté. Museli do Prahy na kobereček

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

V kauze kolem ovlivnění zakázek na severu Čech se objevila i jména politiků z KSČM.

Reklama

Policie došla k závěru, že krajská zastupitelka za KSČM inkasovala od firmy BusLine 20 tisíc korun.

Článek

Při vyšetřování rozsáhlé korupční kauzy na severu Čech popsali policisté další zjištění a svědectví, jak hlavní aktér – vlivný podnikatel v dopravě Jiří Vařil – udržoval blízké kontakty s místními politiky.

V případu, kde už police obvinila 17 lidí a 14 firem a úplatky vyčíslila na 18,4 milionu korun, se vedle politiků jiných stran dostali do korupčního soukolí i místní komunisté.

Detaily o tom přináší policejní dokument, s nímž se Seznam Zprávy mohly seznámit.

Vyšetřovatelé v něm mimo jiné popisují, jak přišli na to, že Jiří Vařil vyplácí libereckou krajskou zastupitelku Pavlínu Novákovou Hrabálkovou.

Na konci ledna totiž tajně nasazené odposlechy zaznamenaly, že podnikatel v jednom rozhovoru političce komunistické strany oznámil, že už jí firma BusLine (přesněji BusLine Support, již Vařil podle policie ovládá) nemůže platit 20 tisíc korun, protože má potíže se zakázkami od Libereckého kraje.

Zároveň se však dohodli, že bude dostávat 10 tisíc. Nově však od další (podle policie) z Vařilových firem – Rybratexu.

Že se něco takového odehrálo, si pak detektivové zjistili z dohody o pracovní činnosti, kterou firma s komunistickou političkou podepsala (jen ji podle vyšetřovatelů antedatovala ke 2. 1. 2018).

Jak svůj vztah k Vařilovým firmám soudruhům vysvětlila, není známo, pro Seznam Zprávy však politička neupřesnila, co přesně pro Rybratex či BusLine Support dělala.

Uvedla jen, že její vztah s Vařilem je velice blízký a přátelský, avšak policie ho líčí tak, že podnikatelovu impériu odváděla služby spočívající v zákulisních jednáních a ve zprostředkování kontaktů.

Policie například píše, že pomohla Jiřího Vařila na jeho požadavek prosadit jako člena do dopravního výboru Libereckého kraje.

Pavlína Nováková Hrabálková pro Seznam Zprávy uvedla, že o návrhu, aby byl Vařil za KSČM členem zmíněného výboru, nerozhodovala sama, ale ještě ho schvalovali krajští zastupitelé.

„Pan Vařil byl a je odborník přes dopravu. My se všemi členy, co máme ve výborech, projednáváme materiály. Získáváme od nich návrhy a podněty, jak bychom měli pracovat jako krajští zastupitelé,“ dodala.

Vařil na způsobu, jak se do výboru dostal, také nevidí nic špatného. „Podle mě nešlo o porušení zákona v trestněprávní rovině,“ prohlásil.

Tajná policejní nahrávka také zachytila, že zastupitelka Nováková Hrabálková má kvůli vztahům s Vařilem potíže ve straně. Na zmíněné schůzce si totiž postěžovala, že byla „na koberečku“ v Praze u vedení KSČM.

Předseda KSČM Vojtěch Filip však Seznam Zprávám řekl, že o případu své stranické kolegyně nic neví. Pokud by se ukázalo, že šlo v jejím případě o úplatky, tak by to, jak doplnil, považoval za problém.

„Slyším o tom od vás poprvé,“ reagoval pak pro Seznam Zprávy místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Jestli je Nováková Hrabálková také mezi obviněnými, kterých je nově v této kauze podle zjištění Seznam Zpráv již sedmnáct, ale politička na přímý dotaz vyloučila.

Jen jsme se potkali

Na policejním odposlechu se však objevuje i jméno dalšího komunistického krajského zastupitele Stanislava Mackovíka.

Jeden z tajných záznamů totiž zachytil, jak Jiří Vařil mluví s jednatelkou firmy Rybratex o tom, že „musejí panu Mackovíkovi na překlenovací dobu něco zajistit“.

Hovor byl zaznamenán zhruba tři měsíce poté, co politik neuspěl ve volbách do Sněmovny.

Mackovík však Seznamu Zprávám řekl, že Jiřího Vařila zná a několikrát se s ním potkal, avšak žádnou spolupráci s některou z jeho firem neřešili a smlouvu nepodepsal.

Jako svědkyně pak v případu figuruje také advokátka a bývalá poslankyně Marie Nedvědová (z KSČM v roce 2016 odešla), u níž byla Pavlína Nováková Hrabálková v letech 2010 až 2013 poslaneckou asistentkou.

Co přesně při výslechu na policii řekla, si podle svých slov ale už nepamatuje.

Vazba na další politiky

Policisté pak v dokumentu tvrdí, že Vařilovi byli zavázáni také další politici z jiných stran. Třeba z hnutí ANO nebo z hnutí Starostové.

„Struktury vybudované Jiřím Vařilem jsou doplňovány i jeho nefomárlním postavením a vlivem, kterým disponuje v rámci prolínajících se struktur nejen ekonomických, ale i politických, čímž si vytvořil celistvě pojatou vlivovou působnost a takového svého vlivu využíval či neužíval pro dosažení cílů své široké působnosti,“ uvedli vyšetřovatelé.

„V každém případě výsledkem takového procesu byla osoba zcela zavázána Jiřímu Vařilovi, která jeho následně vznášené požadavky více či méně ochotně plnila,“ doplnili.

Policie zadokumentovala, že Jiří Vařil na odposlechu mluvil nejen o vztahu s politiky, ale i s některými úředníky. Třeba tvrdil, že by jeho firmě BusLine „měl být stoprocentně loajální“ vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje Jan Čáp. Ten to však odmítá.

„Pana Vařila znám pouze pracovně jako člena výboru dopravy zastupitelstva kraje a poradce ředitele kanceláře Asociace krajů ČR. Žádný jiný vztah nás nepojí a ani nepojil,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Jan Čáp.

Reklama

Doporučované