Hlavní obsah

Osobních bankrotů v listopadu ubylo. Návrhů na bankrot je ale víc

Ilustrační fotografie.

Reklama

V listopadu bylo v Česku vyhlášeno 2064 osobních bankrotů, o 27 méně než v říjnu. Zároveň bylo podáno 2228 návrhů na osobní bankrot, o 29 více než v předešlém měsíci. Vyplývá to z údajů společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Článek

Od začátku roku 2019 bylo vyhlášeno 16 992 osobních bankrotů, to je o 39 procent více než ve stejném období roku 2018. Zároveň bylo podáno 18 645 návrhů na osobní bankrot, meziročně o 47 procent více.

„Počet osobních bankrotů vyhlášených za jeden kalendářní měsíc je od července tohoto roku poměrně vyrovnaný a pohybuje se kolem 2100 bankrotů,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. V letošním roce se podle ní počet osobních bankrotů přiblíží hranici 19 000. Naposledy bylo vyhlášeno tolik osobních bankrotů v roce 2014.

V červnu začala platit insolvenční novela s mírnějšími podmínkami pro oddlužení. Lidé tak mohou nově buď splatit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent dluhu, nebo by měli za pět let dorovnat aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud by to bylo méně než 30 procent, rozhodoval by soud. Musel by posuzovat, jak se dlužník snažil. Senioři mají pravidla oddlužení mírnější, bez dluhů by mohli být do tří let.

Od června do listopadu podalo podle Institutu prevence řešení předlužení žádost o osobní bankrot přes 16 000 dlužníků. Tento počet je proti loňsku sice dvojnásobný, nenaplňuje však původní prognózy odborníků. Někteří odhadovali trojnásobek žádostí, jiní i desetinásobný nárůst.

„Oddlužovací novela, která vstoupila v platnost 1. června 2019, umožnila řešit úpadkovou situaci v zásadě každého člověka, což je klíčové. Nižší zájem o oddlužení je zřejmě dán zejména tím, že řada dlužníků si již zvykla žít v šedé zóně. Tedy tak, že jejich oficiální příjem je v exekuci nepostižitelný a zbytek peněz je jim zaměstnavatelem vyplácen na ruku. Tento jev je velice častý například v pohostinství či ve stavebnictví,“ upozornil insolvenční správce z kanceláře Administrace insolvencí City Tower Oldřich Řeháček.

Reklama

Související témata:

Doporučované