Hlavní obsah

V metropoli by mohla vzniknout pražská organizace Metropolitní zdravotní

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze by mohla vzniknout nová organizace Metropolitní zdravotní. Zahrnovala by některá současná zdravotnická zařízení zřizovaná Prahou, jako jsou Městská poliklinika následné péče (MNNP) a Metropolitní zdravotnický servis (MZS).

Článek

Součástí nové organizace by mohly být také lékárna a centrální laboratoř v majetku města, které Praha nyní nemá. Záměr se bude ještě projednávat. Vyplývá to z informací, které na zasedání výboru pro zdravotnictví zastupitelstva hlavního města ve středu uvedl ředitel odboru zdravotnictví pražského magistrátu Martin Ježek.

„Největším impulzem (ke zvažované transformaci pražských zdravotnických příspěvkových organizací) byla covidová doba,“ řekl na zasedání výboru Ježek. Podobně se vyslovila i radní Milena Johnová (Praha Sobě), v jejíž gesci je oblast sociální politiky a zdravotnictví v metropoli.

Podle návrhu, který ředitel odboru zdravotnictví pražského magistrátu představil, by byly změny postupné. První fáze představené transformace by zahrnovala sloučení MNNP ve Vysočanech s MZS. Transformace by se podle představeného návrhu měla následně dotknout i Městské polikliniky Praha a Centra léčebné rehabilitace. V rámci organizace Metropolitní zdravotní by mohly také vzniknout mobilní hospicová služba, metropolitní lékárna a centrální laboratoř.

Městská nemocnice následné péče, která je podle Johnové v současnosti jediným lůžkovým zdravotnickým zařízením v majetku hlavního města, se nyní upravuje. Město nechalo zrekonstruovat současných pět pater nemocnice a v suterénu budovy vybudovat nové prostory pro rehabilitační centrum. Díky plánované nástavbě objektu ve Vysočanech se navýší kapacita zařízení zhruba o 60 lůžek, z nichž mnohé budou určené pro paliativní péči. Nynější kapacita je 160 lůžek. Odhadem má přistavení dvou pater stát osm milionů korun, jak vyplývá z usnesení radních hlavního města z července tohoto roku. Projektovou dokumentaci k nástavbě připravuje společnost Ateliér Velehradský, která v říjnu vyhrála veřejnou zakázku.

Reklama

Doporučované