Hlavní obsah

V Mikulčicích pracují na škole i školce, doufají v otevření v září

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V tornádem postižených Mikulčicích na Hodonínsku kromě jiného pracují na poškozených budovách škol a školky, vedení obce doufá, že 1. září obě otevřou. Opravovat se mimo dalších bude středisko služeb i kulturní dům.

Článek

Škody na obecním majetku vedení obce vyčíslilo na zhruba 77 milionů korun. „Nejvíce bylo poškozeno středisko služeb, takzvaný Špitálek. Z obecního majetku asi tahle budova dostala nejvíce zabrat, uletěla střecha, zničené byly stropy. Budovu má v užívání pečovatelská služba Homediss. Krátce před tornádem jsme ji rekonstruovali i za pomocí dotace, stálo to sedm milionů korun,“ uvedl místostarosta obce Jan Vlašic. Doplnil, že škoda je v tomto případě asi pětimilionová. Obec si nechala zpracovat statický posudek, jestli budovu nemá zbořit, lépe ale vyjde její rekonstrukce. Se stavební firmou už má obec podepsanou smlouvu na opravu.

Silně poškozený byl podle místostarosty i tamní kulturní dům, některá okna jsou stále rozbitá, je poničená fasáda i větší prosklené plochy. „Je tam rovná střecha. Původně vypadalo, že to přežila, ale bude se to celé muset zadělat nějakou fólií, protože jsou v ní díry od nějakých tašek, nebo co lítalo vzduchem,“ uvedl místostarosta. Škoda je podle něj za více než tři miliony korun. Kulturní dům byl jednou z prvních budov, kde po tornádu začala fungovat elektřina, místo tak sloužilo jako základna k vyřizování potřebných věcí. V úterý se tam konalo i setkání hejtmana, zástupců vedení obcí, policie, hasičů, armády i neziskových organizací, zodpovídali dotazy lidí.

Poničeny byly i budovy školy a školky. Škola má místy rozbitá okna a fasádu, do střechy začalo zatékat. „Věřím tomu, že se to podaří opravit, ale pokud by oprava musela být rozsáhlejší, tak nástup dětí 1. září by byl v ohrožení,“ uvedl místostarosta. Budova školky podle něj dostala zabrat ještě více, poškozené byly střechy, fasáda i okna. K 1. září by ale měla být nachystaná k otevření.

V Mikulčicích tornádo poslední červnový čtvrtek poničilo podle místostarosty asi 330 ze 700 budov, kolem 60 objektů muselo být zdemolováno. Objekty, které byly poškozeny méně, jsou už opravené, na dalších se pracuje. Dnes některé obyvatele podle místostarosty překvapila vypnutá elektřina. Energetickou firmou bylo plánovaně nahlášeno vypnutí určité oblasti, vzhledem k provizornímu napojení se ale neplánovaně vypnula širší oblast. Lidé si tak ve větším na obci znovu půjčovali elektrocentrály.

Tornádo v oblasti u Hodonína ve druhé polovině června poničilo celkem 1200 domů, z toho asi 200 muselo jít k zemi. Šest lidí zemřelo. Celkové škody podle odhadu dosahují 15 miliard korun.

Reklama

Doporučované