Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji je pět takzvaných yogapointů, míst pro cvičení jógy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Yogapointy jsou dřevěné otevřené a zastřešené prostory se čtvercovým půdorysem s výhledem do krajiny, kde lidé mohou cvičit i za nepříznivého počasí, nebo naopak ve stínu před sluncem.

Článek

Lidé v Moravskoslezském kraji mohou nově využívat pět takzvaných yogapointů, tedy míst pro cvičení jógy. Yogapointy jsou v lázeňském parku Lázní Darkov v Karviné, v Malé Morávce na Bruntálsku, v areálu Landek Park v Ostravě, v Trojanovicích na Novojičínsku poblíž Rekovic na Horečkách a u přehrady Olešná ve Frýdku-Místku. Projekt vznikl ve spolupráci s architektonickým studiem KLAR, zhotovitelem byl Ladislav Vajtr. Kraj za ně zaplatil 1,13 milionu korun.

„Yogapointy jsou místa, která budou sloužit všem turistům na relaxaci, aby nabrali pozitivní energii,“ řekl hejtmanův náměstek Jan Krkoška (ANO). Lidé mohou tato místa využívat zdarma, součástí budou instruktážní panely s radami jak si protáhnout tělo.

„I když těmto konstrukcím říkáme yogapointy, nikde není nařízeno, že se v nich může pouze cvičit jóga. Lidé si v nich mohou zarelaxovat, dát si svačinu, nebo se protáhnout tak, jak jsou zvyklí. Co bychom ovšem po lidech vyžadovali, je ohleduplnost. Když se budou k těmto místům chovat s respektem k ostatním turistům a lidem, kteří yogapoint budou chtít navštívit po nich, budou nám všem tato fajn místa sloužit hodně dlouho,“ uvedl Krkoška.

Architekt Václav Kocián uvedl, že cílem bylo navrhnout drobný objekt, který se bude jako prefabrikát osazovat na různých místech - v městském prostředí, v rekreačních oblastech i ve volné přírodní krajině. „Při práci na konceptu pro toto zadání pro nás byly podstatné určité základní elementy, kterými by se dala jóga jako taková popsat. Náš návrh se tedy snaží reflektovat stabilitu, lehkost, jednoduchost a svým materiálovým pojetím také určitou sounáležitost s přírodou,“ uvedl architekt Zdeněk Liška. Mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová uvedla, že první dva roky se o yogapointy bude podle smlouvy starat jejich zhotovitel, pak tuto povinnost převezme kraj.

„Projekt yogapointů se nám velmi zalíbil, je zajímavý a dobře zapadá do našeho prostředí. Bude sloužit nejen lázeňským hostům, ale i místním obyvatelům, kterým relax venku pomůže odbourat každodenní stres ze zaměstnání,“ uvedla generální ředitelka Lázní Darkov Pavlína Filipi. Dodala, že lázně tam chtějí organizovat pravidelná odpolední jógová cvičení i pro veřejnost, a dokonce speciální tematické jógové lázeňské pobyty.

Reklama

Doporučované