Hlavní obsah

V Národním zemědělském muzeu prodloužili výstavu Tajemství dřeva

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní zemědělské muzeum (NZM) prodloužilo ve své budově na Letné do 21. února příštího roku výstavu Tajemství dřeva. Protipandemická opatření odsunula původní termín vernisáže ze 3. listopadu o měsíc.

Článek

Autorem expozice je Martin Patřičný, který ji připravoval dva roky. ČTK o tom dnes za NZM informovala Michaela Fialová Rozšafná.

„Hlavní tajemství dřeva je v tom, že i když jeho část odkryjete, tak dřevo si své tajemství dál ponechá,“ uvedl Patřičný.

Autor výstavu Tajemství dřeva podle svých slov koncipoval s cílem udělat lidem radost. Zájemci si mohou prohlédnout, a pokud to hygienická nařízení dovolí, tak se i dotknout sochy s názvem Vodní víla vyrobené z akátu nebo z hrušně. Výstava dále nabízí mísy, knihy, kolo štěstí a další předměty z různých druhů dřeva. Na stěnách i tubusech zaujmou dřevěné obrazy.

„Myslím, že každý ten dřevěný obraz má v sobě nějakou jiskru. Jiskru nápadu, který zapálí další nápady a také rozsvítí sny. Pak přijde na řadu zkušenost a praxe, a to znamená dřevo. Dřevo jako spoluautor. Potom už jsou to hodiny, někdy i dny práce a zkoušení, během kterých máte v hlavě, asi někde za očima, už hotovou věc. Ale bez první jiskry by nebylo nic, socha by neožila, obraz by nevyprávěl. Jenom práce nestačí, ale bez ní to nejde, nakonec je to všechno jeden celek,“ sdělil ke vzniku originálních artefaktů Patřičný.

Na webu Národního zemědělského muzea je umístěna videoprocházka výstavou Tajemství dřeva.

Martin Patřičný je výtvarník-dřevař, autor řady knih a vypravěč. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce řezbáře a výtvarné práci se dřevem se plně věnuje od roku 1988. Je spoluautorem scénáře a průvodcem 26 díly televizního dokumentu Kus dřeva ze stromu. Má za sebou přes 100 výstav v tuzemsku i v zahraničí, kromě volné tvorby vystavuje zvláštnosti růstu dřeva a nejrůznější rarity. Široký rozsah jeho umění a řemesla doplňují práce literární a osvětové. Ve svých textech se věnuje jak dřevu (Dřevo krásných stromů, Pracujeme se dřevem, Tajemství dřeva, Všecky krásy dřeva Velká knize o dřevě), tak volné tvorbě ve sbírkách povídek Jako v nebi, Patřičný nejen dřevo nebo Patřičná Čítanka.

Reklama

Související témata:

Doporučované