Hlavní obsah

V Nečtinech dali šanci na nový život vyhozeným odpadkům

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stovky obrazů, starých hraček, gramodesek, knih, sad i jednotlivých kusů porcelánu, skla, keramiky, nádobí, ale také třeba vybavení fotografické černé komory či různé sběratelské předměty.

Článek

Dekorace nebo doplňky shromáždili během celého roku ve vesničce Nečtiny na severním Plzeňsku z kontejnerů ve sběrném dvoře. Věcem, které někdo vyhodil, se místní sochařka a vedoucí sběrného dvora Jitka Stoklasová s dětmi z uměleckého kroužku rozhodla dát šanci na druhý život. Prázdninová výstava Skvosty mezi odpadky patřila k nejúspěšnějším výstavám nečtinského muzea, řekl ČTK starosta Jiří Křemenák.

„Nejdříve jsme shromáždili odpad, u kterého jsme usoudili, že není vhodné ho umístit do kontejneru nebo má ještě šanci na jiné využití a nezaslouží si v těch kontejnerech skončit. Skupina dětí ve věku 10 až 17 let mi pomohla tyhle věci umýt, připravit, instalovat do expozic a naaranžovat. Zaplnili jsme celou půdu,“ popsala Stoklasová. Výstava byla v muzeu celé léto a zájemci si mohli za dobrovolný příspěvek exponáty odnést domů. „Vybrali jsme skoro 20.000 korun, které jsme na konci prázdnin věnovali Záchranné stanici živočichů v Plzni,“ řekla.

Podle Křemenáka měla výstava velký úspěch a příští rok by se mohla v obci se zhruba 620 obyvateli opakovat. Starosta nemá strach, že by se už nesešlo dost zajímavých předmětů, které by se mohly opět vystavit a nabídnout. Nečtiny jsou trvale úspěšnou obcí v krajské soutěži v třídění recyklovatelného odpadu, jako je papír, plast či sklo. Vytřídit i věci, které mohou mít nějakou uměleckou nebo pro někoho citovou hodnotou, je ještě o krok dál, dodal Křemenák.

Reklama

Doporučované