Hlavní obsah

V nemocnici v Bílovci chce kraj rušit lůžka. Více než tři tisíce lidí už podepsalo petici proti

V Bílovecké nemocnici chce kraj zrušit lůžka interního oboru a posílit následnou péči. Lidé z města a okolí sepisují peticiVideo: Seznam.cz

 

Reklama

Vedení Moravskoslezského kraje schválilo program zvaný Optimalizace zdravotní péče. Ten se týká především změny ve struktuře a množství lůžek v krajských nemocnicích. Chce tím řešit problém chybějících pracovních sil ve zdravotnických zařízeních.

Článek

Největším množstvím změn ze všech nemocnic v kraji projde Bílovecká nemocnice. Ve městě už vznikla petice za zachování provozu ve stávajícím rozsahu poskytované lékařské péče. ,,S usnesením zastupitelstva kraje naprosto nesouhlasíme, a proto jsme okamžitě reagovali, aby byla rozhodnutí vůči bílovické nemocnici zrušena,” sdělila místostarostka Bílovic a hlavní iniciátorka petice Sylva Kováčiková.

,,Petici podepsali nejenom všichni starostové z okolí, ale tady mám zhruba pět set archů, na kterých je přes tři tisíce podpisů a občané se stále dožadují, kde mohou podepisovat. K tomu, aby se materiálem k Bílovecké nemocnici zabýval kraj, je zapotřebí minimálně tisíc podpisů, my jich máme už třikrát více,” dodává místostarostka.

V Bílovecké nemocnici chce kraj zrušit lůžka interního oddělení a posílit následnou péči. Změny se dotknou také chirurgie, která by se nově měla zaměřovat na oblast jednodenní chirurgie. Celkově by se tak nemocnice měla soustředit hlavně na rehabilitační a následnou péči.

,,Dohodli jsme se na tom a myslím, že to vnímají všichni stejně, že jakési optimalizace proběhnout musí. Vznikne pracovní skupina, která prověří všechna dostupná fakta. A nejen ekonomická, ale i z hlediska kvality poskytované zdravotní péče, protože o tu jde v první řadě. Do konce roku chceme mít jakýsi finální harmonogram toho, jak optimalizace bude probíhat,” řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

,,Dozvěděli jsme se, že zastupitelé kraje předjednali zrušení akutní lůžkové péče s vedoucím odboru zdravotnictví. To je naprosto nepochopitelné od pana náměstka hejtmana Martina Gebauera, aby nás jako samosprávu neinformoval o těchto zásadních krocích. Namísto toho kontaktoval zdravotní pojišťovny, které vyjádřily podporu. Toto považujeme za naprostou aroganci a nekolegiální jednání vůči občanům,” řekla Kováčiková.

,,Já s tím plně nesouhlasím a jestli nám ta lůžka zruší, tak opravdu všichni vyjdeme do ulic,” vyjádřila se nespokojená občanka Bílovic Markéta Pinčáková.

Změny se týkají i dalších nemocnic. Například z Orlové do Karviné-Ráje se přestěhuje interní lůžkové oddělení. A podobně jako v Bílovci, tak i v Orlové se poté budou více specializovat na následnou a dlouhodobou péči.

Reklama

Doporučované