Hlavní obsah

New Yorku docházejí místa v márnicích, chce pohřbívat v parcích

Mrtvých je v New Yorku tolik, že už přestávají stačit kapacity márnic.Video: AP

 

Reklama

Počet obětí nemoci covid-19 už ve Spojených státech přesáhl deset tisíc. V nejhůře zasaženém New Yorku zvažují úřady pohřbívání v městských parcích.

Článek

V nejlidnatějším městě USA, osmimilionovém New Yorku, už začínají docházet místa v márnicích. Mark Levine, šéf zdravotního výboru městské rady, na Twitteru napsal, že město brzy začne s dočasným pohřbíváním.

„K pohřbívání využijeme městské parky. Vykopou se příkopy pro deset rakví v řadě, vše důstojně, spořádaně a dočasně. Pro Newyorčany to ale bude těžké,“ napsal.

Později Levine přiznal, že o plánu se dosud nejednalo. Starosta Bill de Blasio ho nicméně nevyloučil: „Budeme mít kapacity na dočasné pohřbívání – to je ale vše, co k tomu řeknu. Nebudu zabíhat do detailů. Nemyslím, že je dobré o tom mluvit,“ citoval ho deník The Guardian.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo se naopak od myšlenky distancoval s tím, že by takové opatření nepodpořil. Cuomo argumentoval tím, že v posledních dnech se už počet obětí výrazně nezvyšoval a že New York je už za vrcholem epidemie.

Vojenská loď jako nemocnice

V New Yorku podle něj zabraly pokyny a opatření snažící se co nejvíce omezit styky mezi lidmi. Až do 29. dubna proto zůstanou zavřené newyorské školy i obchody, kromě těch nezbytných.

Guvernér také oznámil zvýšení pokut pro ty, kteří nebudou stanovená pravidla dodržovat. Administrativu prezidenta Donalda Trumpa pak požádal, aby vojenská loď USNS Comfort, kotvící v New Yorku, sloužila pro přijímání pacientů s koronavirem – dosud sloužila pro nemocné bez příznaků koronaviru, aby ulehčila ostatním nemocnicím.

Nalezení léku na koronavirus bude podle Cuoma trvat „týdny, ne-li měsíce“. Guvernér přitom odmítl jako anekdotické návrhy spekulace o využití antimalarika hydroxychlorochinu, o němž se příznivě vyjádřil Trump. Newyorský zdravotní systém prý také v tuto chvíli nepotřebuje další plicní ventilátory, klíčové přístroje pro přežití těžce nemocných na jednotkách intenzivní péče: „Lidé, které jsme ztratili, jsme nemohli zachránit,“ zdůraznil guvernér.

Velké znepokojení panuje v New Yorku, ale i jiných amerických státech zejména mezi afroamerickou populací. Statistiky totiž ukazují, že právě ona je koronavirem nejvíc zranitelná. Například ve státě Louisiana je mezi oběťmi nemoci 70 procent Afroameričanů navzdory faktu, že tvoří jen třetinu populace.

V Chicagu, kde žije jen třetina obyvatel černé pleti, je jich mezi nemocnými více než polovina. „Je to jedna z nejvíce šokujících věcí, které jsem jako starostka zažila,“ přiznala listu The New York Times Lori Lightfootová, jež rovněž vzešla z afroamerické komunity.

Trumpova kritika narůstá

S rostoucím počtem obětí i nakažených se stále častěji objevují hlasy vinící prezidenta Trumpa z podcenění pandemie. V březnu šéf Bílého domu opakovaně tvrdil, že rozsah pandemie nemohl nikdo tušit. „Nikdo nevěděl, že nastane pandemie takových rozměrů,“ řekl například 19. března a o týden později doplnil, že nikdo nemohl předpokládat, že se něco takového stane.

Jak ale napsal deník The New York Times, Trumpovu administrativu na riziko pandemie upozorňoval prezidentův obchodní poradce Peter Navarro už na konci ledna. Navarro tehdy Bílému domu psal, že by se „riziko nejhoršího pandemického scénáře nemělo přehlížet“. Varoval přitom, že by nemoc mohla zabít až půl milionu Američanů a zemi stát biliony dolarů.

Navarro tehdy doporučil, aby USA okamžitě zakázaly cestování do Číny. O dva dny později Trump zakázal vstup cizincům, kteří v předchozích dvou týdnech pobývali v Číně – tento zákaz platí dodnes. Od jeho začátku ale přímými lety z Číny do USA přiletělo na 430 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované