Hlavní obsah
Online

Francie má přes 10 000 obětí koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Úterní snímek z Paříže.

Reklama

aktualizováno •

Za uplynulý den zemřelo v nemocnicích a domovech pro seniory 1417 lidí, celkem pak 10 000. Počet potvrzených případů nákazy vzrostl od pondělí o 3777 na 78 167. V domovech pro seniory je dnešnímu dni hlášeno 30 902 infikovaných.

Článek

V Británii za poslední den zemřelo 786 lidí nakažených koronavirem, nejvíce od začátku epidemie. Celkový počet obětí tak překročil 6000. Infikovaných úřady registrují celkem 55 242.

Lékaři přesunuli v pondělí britského premiéra Borise Johnsona na jednotku intenzivní péče. Jeho povinnosti přebírá šéf britské diplomacie Dominic Raab. Slova podpory přicházejí od všech významných politiků, včetně Donalda Trumpa. Johnson je jedním z více než 50 000 lidí, u nichž se v Británii od konce ledna potvrdila nákaza virem SARS-CoV-2. Prezident USA Donald Trump vzkázal, že „Američané se za Johnsona modlí“.

V USA bylo dosud zaznamenáno bezmála 365 000 případů nákazy, nemoci covid-19 způsobené koronavirem podlehlo 10 781 lidí.

Evropa zůstává nejhůře zasaženým světadílem. Nemocnicím v EU v důsledku omezení v obchodu a vytváření nadměrných zásob v členských zemích hrozí nedostatek léků pro pacienty trpící nemocí covid-19. Mezi ně patří anestetika, antibiotika či látky na uvolnění svalů, díky nimž lze pacienty připojovat na plicní ventilátory. Evropská komise údajně v tomto směru zkoumá legálnost kroků několika zemí včetně Slovenska.

Jednotný recept na pomoc národním ekonomikám z koronavirové krize budou v úterý hledat ministři financí Evropské unie.

  • Východ Libye oznámil první případ nákazy koronavirem

    Východ Libye, který je pod kontrolou odštěpenecké vlády polního maršála Chalífy Haftara, dnes ohlásil první případ nákazy koronavirem. Libye doposud zaznamenala dvacet nakažených, s výjimkou prvního z východu ale všechny ostatní případy eviduje západní část této severoafrické země. V Tripolisu sídlí mezinárodně podporovaná vláda, kterou ale Haftarův kabinet opírající se o Rusko a Egypt neuznává.

  • Aktuální počty mrtvých ve světě

  • Aktuální počty nakažených ve světě

  • Láska za časů koronaviru. Svatby se konají na ulici i online

    Jedna obrazovka, v ní desítky malých okének s hemžícími se postavami. I takhle může s trochou fantazie vypadat oslava svatby. Své o tom ví lékařský pár Zoe a Tom, kterým takovou párty připravili jejich přátelé a členové rodiny. Kvůli epidemii nového koronaviru ve Velké Británii museli tu velkou, opravdovou zrušit.

    Více si přečtěte v článku:

  • Westminsterské opatství na Mezinárodní den zdraví děkuje zdravotníkům

  • Syrský uprchlík uklízí v londýnské nemocnici, jeho tweet je hitem

    Když britská vláda vyzvala obyvatele, aby v čase koronavirové krize podpořili státní zdravotnický systém NHS, rychle se přihlásily desetitisíce dobrovolníků. Udělal to i 32letý uprchlík ze Sýrie Hassan Akkad, který se následně stal uklízečem v nemocnici poblíž svého bydliště na severovýchodním okraji Londýna. Zpravodajská společnost BBC dnes přinesla jeho příběh poté, co jeho tweet o dobrovolnické činnosti vyvolal masivní ohlas.

    Akkad ráno zveřejnil fotografii pořízenou na toaletě londýnské nemocnice a připojil popisek: „Je mi ctí, že jsem se mohl přidat k armádě uklízečů, kteří dezinfikují oddělení s (pacienty trpícími na) covid… Londýn je mým domovem od doby, co jsem opustil Sýrii, a to nejmenší, co mohu udělat, je zajistit, aby moji sousedé a skvělí pracovníci NHS zůstali živí a zdraví.“

  • Obyvatelé Wu-chanu mohou po více než dvou měsících vycestovat

    Tisíce Číňanů dnes začaly urychleně opouštět Wu-chan poté, co úřady po více než dvou měsících ve středu po půlnoci místního času uvolnily zákaz vycestovat z města, kde se koronavirus, jenž způsobil globální pandemii, poprvé objevil.

    Mnozí cestující město opouštěli v ochranných oblecích a na nádraží čekali na první noční vlak z Wu-Chanu. V rozhovorech s médii neskrývali radost a úlevu. Čínská vláda odhaduje, že Wu-chan, kde byla karanténa zavedena 23. ledna, ve středu vlakem opustí asi 55 000 lidí.

  • Ve Wisconsinu se konají volby i přes karanténní opatření

    V americkém státu Wisconsin se dnes v 7:00 místního času i přes karanténní opatření kvůli pandemii otevřely volební místnosti. Lidé v rouškách a často také v ochranných brýlích rozhodují o stranických kandidátech na prezidenta, volební komise se v hlasovacích místnostech chrání plexisklem.

    Konání voleb bylo předmětem několika soudních sporů mezi místními demokraty a republikány. Ačkoliv chtěl demokratický guvernér Tony Evers hlasování odložit, tamní konzervativně laděný nejvyšší soud v noci na dnešek rozhodl, že tak učinil neoprávněně.

  • Ve Spojených státech zemřelo více než 12 tisíc lidí

    Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse se počet obětí v USA zvýšil na 12 021. Celkem Spojené státy evidují 383 256 nemocných.

  • Márnice v Suffolku nahradí farma s chladicím systémem

    V okrese Suffolk v New Yorku během krátkého časového období zemřelo tolik lidí, že márnice nestíhají. Okres tak plánuje k ukládání těl využít farmu vybavenou nepoužívaným chladicím zařízením.

    „V počátečních fázích této krize jsme vedli rozhovory o využití kluziště a obchodů s chlazením k uložení těl,“ uvedl v prohlášení CNN výkonný ředitel Suffolk County Steve Bellone. „Rozhodl jsem se, že rodinám neřeknu, že musíme kluziště jejich dětí proměnit v márnice, protože to není to, kým jsme.“

  • Lufthansa ukončí provoz Germanwings a zmenšuje svou flotilu

    Největší německá i evropská letecká společnost Lufthansa dnes oznámila, že ukončí provoz svých nízkonákladových aerolinek Germanwings. Očekává, že letecké odvětví se může z krize vyvolané šířením koronaviru dostávat celé roky. Lufthansa snižuje kapacitu na letištích v Mnichově a Frankfurtu a odstavuje na čtyři desítky strojů.

    Vedle toho, že končí Germanwings, budou u jejich sesterských nízkorozpočtových aerolinek Eurowings radikálně sníženy dálkové lety.

  • Přehled počtu obětí a nemocných ve Francii

    Podle serveru The Guardian je ve Francii hospitalizováno okolo 30 tisíc lidí, z nichž je přibližně 7 131 na jednotce intenzivní péče. 35 procent pacientů na JIP je mladších 60 let, 61 procent je ve věku mezi 60 a 80 a 104 pacientů je mladších 30 let. V pečovatelských domech zemřelo 3237 lidí. Celkem nemoci ve Francii podlehlo 10 328 lidí, 78 167 je nemocných.

  • WHO: Nošení roušek může vyvolat falešný pocit bezpečí

    Roušky by měly sloužit pro zdravotnický a pečovatelský personál, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Jejich používáním širokou veřejností naopak hrozí další šíření covid-19, protože vytváří falešný pocit bezpečí.

    „Lékařské masky by měly být vyhrazeny pro zdravotnický personál. Použití lékařských masek ve společnosti může vytvořit falešný pocit bezpečí a může docházet k zanedbání dalších zásadních opatření, jako je mytí rukou a fyzické distancování,“ uvádí WHO.

  • Oznámení vítězů Pulitzerovy ceny se přesouvá na 4. května

  • WhatsApp kvůli šíření dezinformací omezí možnosti přeposílaných zpráv

    Aplikace WhatsApp oznámila zavedení nového limitu pro přeposílání zpráv ve snaze zpomalit šíření dezinformací. Od úterý budou uživatelé moci přeposílat určité virální zprávy pouze do jednoho dalšího chatu, nikoli do několika najednou.

    I když je relativně snadné překonat tento limit zasláním stejné zprávy několika různým chatům samostatně, platforma doufá, že nejnovější opatření šíření koronavirových dezinformací zbrzdí.

  • Omezování pohybu se přizpůsobují i seznamovací aplikace

    Seznamovací aplikace Hinge představila způsob, jak během izolace vyrazit na rande. Po propojení v aplikaci dvou kandidátů na vztah nabízí možnost videochatu.

    Tinder zase nabízí možnost Tinder Passport, díky které se mohou lidé virtuálně seznamovat nejen s uživateli ve svém okolí, ale po celém světě.

  • Procházce prázdnými ulicemi Nepálu tentokrát neodolal nosorožec

    Z národního parku Čitvan se vydal do nezvykle prázdných ulic místní nosorožec. Poté, co vzbudil pozornost, se s poklidem vrátil zpět.

  • New Jersey hlásí denní rekord v počtu úmrtí na koronavirus

    V americkém státě New Jersey za posledních 24 hodin zemřelo na komplikace související s koronavirem 229 lidí, což je rekord od počátku nákazy. Dnes o tom podle portálu NJ.com informoval místní guvernér Phil Murphy. Ten rovněž uvedl, že bilance nakažených se zvýšila o 3326 na celkových 44 416 infikovaných.

  • Velikonoční zajíček na Novém Zélandu vyhlášen pracovníkem krizové infrastruktury

    „Velikonočního zajíčka i zoubkovou vílu považujeme za nezbytné pracovníky. V tomto období ale mohou být příliš zaměstnáni svými rodinami a vlastními zajíčky. Dětem na Novém Zélandu tedy říkám, že pokud to Velikonoční zajíček letos nestihne i k nim domů, musí chápat, že je teď pro něj jen obtížné dostat se do všech domácností,“ uvedla novozélandská premiérka směrem k ustaraným dětem.

  • BBC: Až polovinu nemocných v Izraeli tvoří ultraortodoxní židé

    „Ultraortodoxní židé tvoří až 50 procent izraelské populace. Polovina potvrzených případů v nemocnicích náleží k této komunitě,“ uvedl reportér BBC. Zavádění preventivních opatření ve čtvrtích, kde žijí, bylo mnohem náročnější a neobešlo se bez udělování pokut a zadržování těch, kteří nařízení nechtěli uposlechnout.

Reklama

Hlavní zprávy