Hlavní obsah

V nových pavilonech nemocnice Náchod začalo pracovat první oddělení

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Prvním oddělením, které začalo pracovat v nových pavilonech Oblastní nemocnice Náchod, je lůžková část ortopedie. V dalších dnech se počítá i se zahájením operací.

Článek

Do administrativní části budovy se v minulých měsících nastěhovali někteří zaměstnanci nemocnice. Fungoval zde také ambulantní covidový stacionář pro rizikové pacienty a v přízemí je od ledna očkovací centrum.

Ortopedie se do třetího podlaží pavilonu nastěhovala v minulých dnech. Obnášelo to přesun potřebného vybavení lůžkového oddělení a také jednoho ze dvou operačních sálů. V uplynulých měsících sloužila část původní lůžkové ortopedie jako covidové oddělení. Stěhování a částečnou obnovu provozu umožnila ustupující epidemie koronaviru.

Návrat k ortopedickým operacím bude postupný. „Doufám, že v horizontu několika týdnů se budeme moci vrátit k naší běžné činnosti, kterou jsme od října nemohli vykonávat,“ uvedl primář ortopedie Roman Umlauf.

Pokud bude epidemie covidu dál ustupovat, počítá nemocnice s postupným přesunem dalších oddělení ze starých budov do nových. „Ortopedii bude následovat společně se zprovozněním sterilizace a dalších operačních sálů chirurgické oddělení, ORL a v dalším sledu pak gynekologicko-porodnické a dětské oddělení,“ uvedl ředitel nemocnice Jan Mach.

Před dalším stěhováním nemocnice podle něj potřebuje uzavřít největší covidovou stanici v nemocnici, která čítá 30 lůžek na oddělení chirurgie. „To může ještě jeden až dva týdny trvat,“ uvedl Mach.

Náchodská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným Královéhradeckým krajem, které slouží spádové oblasti pro více než 200.000 obyvatel. Na první etapu přestavby Oblastní nemocnice Náchod by měla navázat druhá etapa, která je nyní v projektové přípravě.

Druhá etapa je klíčová pro dokončení celého projektu. Spočívat bude v demolici a následné výstavbě pavilonu E a v rekonstrukci pavilonu D. Nemocnice pak bude moci fungovat v kompaktním areálu, čímž bude možné poskytnout pacientům komplexní péči na jednom místě. Ročně by se tím mohlo uspořit až 34 milionů korun, uvedli zástupci kraje.

Dva pavilony kraj v nemocnici vybudoval od dubna 2018 do loňského září nákladem 1,4 miliardy korun bez DPH. Vybavení pavilonů by mělo přijít na dalších zhruba 300 milionů korun bez DPH.

Reklama

Doporučované