Hlavní obsah

V osm nezavřeme. Jsme zoufalí, říká naštvaný majitel restaurace

Foto: Getty Images

Restauracím se od středy opět změní otevírací doba. Ilustrační fotografie.

Reklama

Od středy budou muset restaurace zavřít ve 20 hodin. Majitelům podniků se to však nelíbí. Majitel pivovaru Malý Janek se rozhodl opatření nerespektovat. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že ho dřívější zavření zlikviduje.

Článek

Na pondělím jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) informoval o zkrácení otevírací doby restaurací, barů a klubů do 20 hodin. To znamená, že provozovatelé budou muset zavřít o dvě hodiny dříve než nyní. Nové opatření bude platit od středy.

Podnikatelům v oboru se to pochopitelně nelíbí. Někteří se proti rozhodnutí bouří. Například Jiří Janeček, majitel restaurace a pivovaru Malý Janek, se rozhodl novému vládnímu nařízení vzepřít a odmítl svůj podnik i přes riziko pokuty ve stanovenou dobu zavřít. „Uzavření restaurací a pivovarů ve 20:00 hodin v předvánoční době je stejné, jako je uzavřít úplně,“ uvádí Janeček v prohlášení, které zveřejnil na webových stránkách svého pivovaru.

Podle něj vláda není schopná aktuální situaci řešit a gastropodniky si vybrala jako obětního beránka. „Narvané korporátní obchody, metra, děti ve školách nevadí, ale vadí restaurace s desítkami lidí,“ píše Janeček. Na protest bude opatření bojkotovat. Jak říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy, vládě ve druhé vlně přestal věřit a s případnou návštěvou kontroly ve svém podniku počítá.

Na webu vašeho pivovaru Malý Janek jste zveřejnil zprávu, že váš podnik nebude respektovat nařízení vlády a nezavře v osm hodin večer. Co vás k tomu vedlo?

Museli jsme se ozvat. Jsme zoufalí a zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Na jaře jsme veškerá vládní opatření opravdu dodržovali, ale to také vláda slibovala hory doly a jak nám pomůže snížit naše ztráty, ale její sliby se nenaplnily. Teď už vládě nevěříme. Myslím si, že si nás restauratéry vybrala jako obětního beránka.

Co bylo poslední kapkou, která vás k tomuto rozhodnutí přiměla?

Nevidím moc velký rozdíl v tom, zda zavřeme v osm nebo v deset hodin. Nikdo si nepřijde sednout do restaurace na jednu nebo na dvě hodiny. Toto vládní rozhodnutí nechápu, proto jsme se také rozhodli, že ho nebudeme dodržovat.

To pro vás může znamenat vysokou pokutu. Počítáte s tím, že do vašeho pivovaru může přijít kontrola?

Pokuty se bojíme, ale zároveň jsme zoufalí a na pokraji fyzických i psychických sil. Naši zaměstnanci jsou na tom obdobně. Počítáme i s tím, že k nám přijde kontrola, ale doufáme v nějakou shovívavost.

Jak se na všem podnikání současná krize podepsala?

Teď jsme absolutně bez peněz. Snažíme se pokrývat náklady z naší činnosti, takže jsme rozváželi pivo lidem domů, ale když nám vláda hází pod nohy jeden klacek za druhým, tak se to strašně špatně zvládá. Provozovali jsem ještě několik ubytovacích zařízení, ale v září jsme museli zlikvidovat celou hotelovou sekci. Propustili jsme 50 lidí, protože nám doteď nebylo vyplaceno odškodné za jaro. Krachuje u nás jedna část byznysu od malých podnikatelů přes restaurace, hotely a kavárny.

Jak to v pivovaru Malý Janek bude zítra vypadat?

Nepředpokládáme, že by u nás bylo po osmé hodině narváno, protože lidé se bojí nařízení porušovat. Ve středu budeme dodržovat veškerá opatření stejně jako teď, takže rozestupy, omezený počet lidí u stolu, roušky, dezinfekce. Jen na protest prostě nezavřeme dřív.

Projevilo by se na vašem byznysu zavření o dvě hodiny dřív?

Tržby by klesly o 30-40 procent. Vláda s tím přišla jen několik dní po znovuotevření, což znamená, že podniky, jako jsme my, musely navozit pivo a nakoupit suroviny, které teď možná nepoužijí.

V prohlášení na webu k protestu vyzýváte i další podniky. Doufáte, že se tím něco změní?

Myslím si, že když se ostatní restaurace přidají jen tím, že na svůj podnik vyvěsí českou státní vlajku jako my, tak to stačí. Musíme tím říct vládě, že si vybrala špatný terč. Připadá mi totiž, že si tahá nařízení z klobouku. Když už nařizuje nějaké restrikce, měly by být pro všechny stejné. My musíme zavřít v osm, ale obchodní dům může mít otevřeno. Je to nespravedlivé.

Reklama

Doporučované