Hlavní obsah

Pád restaurací a hotelů podle jarního scénáře, vzestup opakují internetové obchody

Foto: Seznam.cz

Internetovým obchodům se nyní extrémně daří. V říjnu rostly tržby téměř o třetinu.

Reklama

Říjnový výpadek v restauracích, hotelech a penzionech překonal březnový pokles příjmů.

Článek

Polovinu tržeb ve srovnání s loňskem zaznamenaly v říjnu restaurace, pouze pětinu hotely a penziony. Vládní opatření proti koronaviru tak zasáhla obě odvětví na podzim stejně citelně jako v jarních měsících. Ukazují to právě publikovaná data Českého statistického úřadu.

Říjnový výpadek v restauracích, hotelech a penzionech překonal březnový pokles příjmů. Přísný lockdown byl v obou případech zaveden v polovině měsíce, na rozdíl od jara však byla některá mírnější opatření v provozovnách zavedena už počátkem října. Výpadek v desátém měsíci se dokonce přiblížil dvěma nejpřísnějším měsícům, tedy dubnu a květnu, jejich úrovně ovšem nedosáhl.

Vládní opatření byla stejně tvrdá, další data však svědčí, že obavy veřejnosti z koronaviru při druhé vlně poklesly. Obrat maloobchodu poklesl v dubnu o desetinu, od léta se však drží na loňské úrovni. V říjnu na tom mají zásluhu obchody s potravinami, kterých se prodalo i při vyšších cenách o čtyři procenta více. Potraviny tak vyrovnaly pád tržeb obchodů s textilem, obuví nebo s knihami. Případný další pokles může přinést až listopad nebo prosinec. O třetinu naopak proti loňsku vyrostly tržby internetových obchodů a vrátily se tak na jarní úroveň.

Kadeřnictví mají znovu otevřeno - podívejte se na fotogalerii

+12

Menší obavy z pandemie dokumentuje i prodej pohonných hmot, který se ve statistice uvádí spolu s tržbami automechaniků. Na jaře spotřeba poklesla o třetinu, v říjnu se udržela na úrovni léta, kdy lidé nakupovali cca o desetinu benzínu a nafty méně.

Reklama

Doporučované